Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nya utställningen på Jamtli

I en rad stora utställningar har Jamtli de senaste åren botaniserat i de egna samlingarna.
Nu kommer ytterligare en, med rubriken "Konstnärens landskap", som öppnar på söndag.

– Vi har närmare 3 000 verk i samlingarna och här har vi valt ut ett 50-tal. Tanken är att det finns ett fortlöpande intresse av att se inte minst konst gjord av konstnärer med koppling till länet, säger museets konstansvarige Christina Wistman.

Det gläder förstås också Jämtlands läns konstförening (JLK) som donerat eller deponerat merparten av sina samlingar hos museet och ordföranden Tore Brännlund är nöjd med urvalet:

– Alltid kul att se olika urval som detta.

Christina Wistman har varit generös i tolkningen av begreppet landskap och här finns allt från rena porträtt till abstrakta bilder och traditionella landskapsbilder.

– Med dagens värderingar kan man förstås diskutera verkshöjden i en del äldre bilder från samhällen som Sveg, men där finns då kanske stort lokalt intresse och en tydlig igenkänningsfaktor.

Just en bild från Sveg fångar intresset vid en rundvandring, liksom en blid med Alsen i fonden. Rena amatörmålare är också representerade här och visar också på olika temperament, färgskalor och tidstypiska manér.

Dessutom har tre konstnärer som är rikligt representerade i samlingarna fått extra uppmärksamhet, det gäller Gustav Edwall (1902-84), Bernhard Önstad (1895-1981) och Acke Åslund (1881-1958).

Där ingår även porträtt av de tre, gjorda av olika kollegor, liksom paletter, oanvända penslar och rikligt med skisser och anteckningar.

De äldsta bilderna är från 1700-talet och de senaste från millennieskiftet, alltså inga rent samtida verk. Eftersom måleri länge var en huvudsakligen manlig syssla är andelen kvinnor lågt, även om samlingarnas könsfördelning blivit bättre de senaste decennierna.

Här finns också dramatiska fjällbilder av Tirén, detaljerade folklivsskildringar ner till Lars Nylunds och Anders Eks närmast programmatiskt avskalade bilder.

Något för envar.