Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är ÖFK:s tio bästa spelare genom tiderna

Sedan bildandet 1996 har många duktiga fotbollsspelare kommit och gått i Östersunds FK. Men vilka är egentligen de tio bästa spelarna som burit den rödsvarta tröjan?
Efter långa diskussioner och även några meningsskiljaktigheter kom Sporten fram till denna lista:

Annons

10. Samuel Mensah

Kom hösten 2011 när laget fortfarande huserade i division 2. Den kraftfulle, atletiske och snabbe försvarsspelaren som fick städrollen i ÖFK:s offensivt balanserade nykomlingslag i Superettan var en nyckelspelare under sina drygt två säsonger i klubben. Fick utmärkelsen årets spelare i länet efter säsongen 2013. Lämnade därefter för allsvenska Örebro där han alltjämt håller till. Men ghananen har ryktats tillbaka till Östersund. Blir det en återkomst om ÖFK tar steget upp till Allsvenskan?

9. Brwa Nouri

Den forne AIK-talangen fick en nytändning i Dalkurd innan han kom till ÖFK inför fjolårssäsongen. Där har han på kort tid vuxit ut till en ledargestalt både på och utanför planen. En outtröttlig mittfältsmotor med superb passningsfot som även besitter fina matchvinnaregenskaper och iskyla vid straffpunkten. Bildar seriens främsta innermittfältspar tillsammans med Fouad Bachirou.

8. Daryl Smylie

Hetlevrad nordirländare som varvade skönspel med röda kort i ÖFK 2007-2008. Gick via Ljungskile och allsvenska Kalmar FF till Jönköpings Södra där han mognat fram som en av Superettans absolut bästa spelare (32 mål sedan 2012). Nu på god väg att som en av stöttespelarna föra upp serieledande J-Södra till Allsvenskan.

7. Rasmus Lindkvist

Har kallats "Sveriges Gareth Bale". Den fina vänsterfoten och klippet i steget har han i alla fall gemensamt med walesaren. Gjorde tre mål och sju assist under debutåret i Superettan där han inledningsvis användes som wingback för att senare flytta upp som ytter i anfallet. En av höjdpunkterna var vänstervolleyn mot Hammarby (1–1, 29/6-13) där klubbens nuvarande publikrekord sattes (6028). Såldes till norska Vålerengen i januari 2014.

6. Ammar Ahmed

Den bollbegåvade spelfördelaren hämtades från Dalkurd precis som Rasmus Lindkvist inför säsongen 2013. Blev på sätt och vis symbolen för ÖFK:s publikfriande fotboll under lagets debutsäsong i Superettan då trygg bollbehandling varvades med läckra sulfinter och ett antal oförglömliga fullträffar. Inte lika framgångsrik under den mer skadedrabbade andra säsongen där han hade svårt att hitta samma flyt i spelet. Ahmed lämnade ÖFK för Åtvidaberg och Allsvenskan 2014 där han spelat till sig en ordinarie plats.

5. Jamie Hopcutt

Den unge engelsmannen från York handplockades av Graham Potter från den engelska åttondedivisionen och har sedan dess utvecklats till en av Superettans mest eftertraktade spelare. Är nu inne på sin fjärde säsong i klubben och är därmed en av få i dagens trupp som varit med på resan från division 1. Funktionell teknik och förmåga att driva boll i hög fart kombinerat med vassa avslutningar. Kliver fram när det som mest behövs med matchavgörande prestationer. 24 mål i ÖFK sedan 2012.

4. Lee Makel

"Den absolut bästa jag spelat med, han gjorde vad han ville" De orden kommer från ÖFK-veteranen Petter Jakobsson när han beskriver den Premier League-meriterad mittfältaren med både spel i Newcastle och Blackburn på sitt cv . Skotten bar nästan ensam ÖFK genom ett par tunga division 1-säsonger med sin fantastiska precision i både crossbollar och avslut. Frälste publiken med flera drömmål från mittplan. Hade därefter en mindre lyckad sejour som spelande tränare i ÖFK.

3. Fouad Bachirou

Har hyllats av allt och alla sedan ankomsten till ÖFK. Räknas av många bedömare som Superettans just nu bästa mittfältare och är redan redo för större uppdrag. Fransk balansspelare med bakgrund i Paris Saint Germain och landslagsman för Komorerna. 25-åringen är I det närmaste komplett i sin roll som defensivt ankare på mittfältet.

2. Modou Barrow

Sylvass omställningsspelare och avslutare som hade en makalös utveckling i ÖFK efter ankomsten från seriekollegan Varberg. 10 mål och 7 assist på 19 matcher ledde till att Premier League-laget Swansea betalade 20 miljoner för honom säsongen 2014. Har där hunnit med att stå för matchavgörande prestationer i bland annat Swanseas hemmaseger mot Arsenal hösten 2014. Är numera även landslagsman för Gambia och för tillfället utlånad till Blackburn i Championship.

1. David Accam

Upptäcktes via talangprojektet Nike Academy i England innan det blev Östersunds FK inför säsongen 2012. Succén lät inte vänta på sig. Den sensationellt snabbe och tekniske ghananen gjorde vad han ville med motståndarförsvaren i division 1 norra (9 mål på 14 matcher) och spelade därmed en nyckelroll när ÖFK tog sig till Superettan, trots att han inte blev kvar säsongen ut. Helsingborg vann dragkampen om honom sensommaren 2012 där han blev ett av Allsvenskans mest fruktade anfallsvapen (30 mål på 62 matcher). Uttagen i Ghanas landslagstrupp 2013 och var VM-aktuell 2014. Spelar nu för Chicago Fire i MLS.

David Accam var inte bara betydelsefull med sina prestationer på planen för ÖFK. Hans framgångsrika halvår och flytten som följde såg till att sätta ÖFK:s namn på fotbollskartan som en attraktiv hållplats där offensiva talanger kunnat blomstra.

Bubblare: Craig Barr, Niklas Widjeskog, Michael Omoh, Michael Tidser, Paul Reed, Paul Sheerin, Seon-Min Moon.

Jury: Felix Persson, Lars Björklund, Martin Nilsson, Niklas Adamsson.

Läs också: Stor intervju med ÖFK:s tränare Graham Potter om varför han valde att stanna i Östersund trots erbjudanden från Premiere League