Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är polisens nya ögon i trafiken

Polisen testar nu ett nytt system på flera platser i landet.

Tekniken heter Automatic Numberplate Recognition (ANPR), vilket översätts ungefär automatisk avläsning av registreringsskyltar. Själva tekniken går ut på att polisens fordon utrustas med en kamera som är kopplad till en dator. Kameran läser av registreringsskyltar i närheten och jämför dem med uppgifter från Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon.

Genom det får poliserna direkt information om ett fordon är efterlyst, oskattat, avställt eller belagt med körförbud. De kan då stoppa det för närmare kontroll.

– Det handlar inte om ett nytt arbetssätt, utan snarare en effektivisering av det arbete som görs idag. Kameran kompletterar polisens ögon. Syftet är att få bort trafikfarliga fordon från vägarna, säger Anders Arvidsson, kommissarie och trafikansvarig Rikspolisstyrelsen.

Sedan i februari pågår ett pilotprojekt i Stockholm, Uppsala, Hudiksvall, Kristinehamn, Vänersborg, Trollhättan, Hisingen, Ystad och Kristianstad där man testar den nya tekniken fram till påsk. Efter det ska eventuella fel rättas innan ANPR kan införas.

Tekniken används redan i flera länder, bland annat i Storbritannien.