Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Postnords nya regler – så mycket dyrare blir avgifterna för Kina-paketen

Nu är det klart hur stor avgiften blir för den som köper varor på internet från Kina eller andra länder utanför EU. En avgift på upp till 125 kronor kan tas från och med den 1 mars.

Det är postförsändelser utanför EU med ett deklarerat värde som kommer att momsbeläggas från och med den första kronan, i normalfallet med 25 procent, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Paket med ett värde under 1500 kronor kommer att omfattas av en avgift om 75 kronor, medan paket överstigande 1500 kronor kommer att ha kvar den nuvarande avgiften på 125 kronor samt få en tullavgift.

► Läs också [+] Designbloggaren: Varje gång vi shoppar från Wish skapar vi en värld vi inte vill leva i

Enligt Tullverket har svenska staten gått miste om intäkter på miljarder kronor på grund av den förlorade momsen på paketen från Kina.

- Att på enbart några få veckors tid bygga upp en process som kan hantera de enorma volymer vi pratar om, har inte varit enkelt. Men den första mars räknar vi med att ha processen på plats och de nya hanteringsavgifterna kommer att gälla, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman i ett pressmeddelande.

► Läs också: Avgift för paket från Kina chockhöjs: ”Det kommer bli avsevärt dyrare för de som handlar”