Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är skolan där eleverna får högst betyg

Det var dags för skolans egen examensdag på onsdagen. Skolinspektionen kom på besök och omdömena var över lag bra. Bättre än vid förra inspektionen 2007.

– Inspektörerna övervägde att över huvud taget inte skriva någon rapport om Östersund. Men nu gjorde de det till slut i alla fall, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Björn Sandal (S).

I en lindrigt sagt fullmatad presskonferens på onsdagen var nog det mest konkreta som redovisades de sammanställda meritvärdena. Alltså hur det har gått med betygen.

Östersund har meritvärden som ligger över rikssnittet och glappet har fortsatt att öka. Vi kan konstatera att niondeklassarna på Storsjöskolan är de som fått högst betyg. Sämsta betyget får 9:orna på Kastalskolan i Brunflo.

Flickorna brukar ju över lag prestera bättre än pojkarna, men här skiljer Torvalla ut sig. På Ängsmogården har killarna presterat klart bättre och på Torvallaskolan slår de tjejerna med en liten marginal.

Att bryta ned statistiken på enskilda skolor är lite vanskligt ur statistiks synpunkt eftersom några av skolorna har haft så få elever.

Lugnviksskolans killar är till exempel den enskilda grupp som gjort allra sämst resultat, men de har å andra sidan bara varit sex stycken det gångna året.

37 elever i Östersund har inte presterat tillräckligt bra för att få fortsätta på gymnasiet.

– De kommer nu att erbjudas introduktionsprogrammet som ger dem möjligheter att läsa upp de ämnen som krävs, berättar skolområdeschefen Bengt Funseth.

Skolans uppgift är så klart att identifiera elever som halkat efter på ett tidigt stadium. I två veckor just nu hålls sommarskolan som i första hand är till för dem som just gått ut åttan.

Att för en niondeklassare försöka hämta in luckorna är inte riktigt genomförbart. Tiden blir för knapp.

Men man kan nu i alla fall jämföra med hur eleverna låg till efter höstterminen.

– På en skola hade vi elva flickor som misslyckades i proven. Skolan har gjort en riktad insats mot dem under våren och åtta av dem klarade nu att komma in på gymnasiet, säger Funseth.

Följer man den gruppen ungdomar som inte nått ända fram några år tillbaka i tiden menar han att de som har sämst prognos är de som helt sonika hoppar av skolan efter nian.

– Skolan har faktiskt även ett ansvar för dem som hoppat av och dem försöker vi fånga in i olika program, säger Björn Sandal.

---

De olika skolornas meritvärden

Kastalskolan 210,1

Lugnvik 246,5

Parkskolan 218,5

Storsjöskolan 253,5

Torvallaskolan 216,1

Treälvsskolan 233,7

Vallaskolan 237,6

Ängsmogården 224,2

Östbergsskolan 231,2

Östersund totalt 231,2