Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är spelarna som aldrig åkte hem till Darfur

Så dök de då upp i Östersund igen, de fem fotbollsspelarna från Darfur som hoppade av i samband med turneringen ConIFA. De har sökt asyl i Sverige och gör numera det som så många andra flyktingar tvingas göra. De väntar.

Darfurspelarna bor nu i en flyktingförläggning i Söderhamn. Tillfälligt har de kommit tillbaka till Östersund för att berätta hur det gick till när de helt plötsligt var borta då resten av laget skulle resa hem igen.

– Vi hade hjälp som tog oss ned till Gävle. Där anmälde vi oss hos Migrationsverket, berättar Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour.

Fotbollsturneringen i Östersund gav dem chansen att komma bort från flyktinglägren i Darfur. De berättar att där sammanlagt finns 14 flyktingläger. I vart och ett dem bor det mellan 25 000 och 35 000 flyktingar.

Den konflikt som de oförskyllt blivit indragna i har pågått i tolv år. Konflikten pågår, enkelt uttryckt, mellan Sudans regering och olika rebellgrupper. Mest aggressiv är den regeringsstödda Janjawidmilisen.

– Vi drevs bort från våra hem, som plundrades och jämnades med marken. Därför kom vi över till Tchad, men därifrån drevs vi bara tillbaka. Till slut fanns ingen annan möjlighet än att stanna i ett flyktingläger, säger Mahamed Mohoud Annam.

Förhållandena i lägren är miserabla. De tilldelas matransoner om ska räcka i en månad, men oftast räcker de bara i fem, tio dagar. Att lämna lägren är förenat med direkt livsfara.

– Kvinnorna våldtas och männen dödas.

• Av vilka då?

– Milisen förstås, men även den sudanesiska civilbefolkningen.

Ändå måste de emellanåt ta sig ut från lägren för att få tag i ved.

– En del kvinnor får också jobb som hemhjälp hos sudaneserna. Men det händer ofta att de kommer hem utan att ha fått någon lön, förklarar Mahamed.

Konflikten i Darfur är nog den mest bestialiska och hopplösa i hela världen. Ingen har visat något som helst intresse av att bidra till en lösning för darfurierna. Janjawidmilisen, ofta kallad för "de onda ryttarna", agerar på regeringssidan.

– Förr red de och hade små pistoler, numera åker de bil och är tungt beväpnade, säger Mahamed.

Orsaken till varför de vill stanna i Sverige är kanske inte så svår att förstå, men de svara med gemensam mun.

– Säkerheten.

– Visst är det en stor skillnad på ekonomin här och där men det är säkerheten, att kunna gå omkring utan att riskera att dödas, som är det helt överskuggande, säger Ismail.

De tror inte att deras familjer i dag direkt lider av de flytt till Sverige. Genom att svara att de helt enkelt inte vet vad som hänt med de fem fotbollsspelarna, så lär de komma undan repressalier.

– Men det är en helt annan sak om vi skickas tillbaka. Sudans regering ser det som att vi protesterat mot dem. Och genom att berätta som vi gör nu ... ja, det tycker de inte om. Vi dödas om vi kommer tillbaka. I Darfur dödas man för ingenting, säger Mahamed.

Men de väljer ändå att berätta. Det är viktigt, säger de.

I september ska de till förhör hos Migrationsverket i Gävle. Då börjar kvarnarna mala kring deras fortsatta öden.

Läs mer:

Fotbollsspelare försvunna

Världsspelare intar Östersund och Conifa World Cup

Sudanesisk oppositionsledare gripen

Invigning av Conifa World Cup

Läkarteam stoppades av Sudanesiska myndigheter