Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är splittringen i travjämtland

En smutstig maktkamp pågår inför öppen ridå i Travjämtland. Intrigmakarnas mål är att sparka styrelseordföranden Lennart Ögren och ersätta honom med Rolf Lohse.

Kuppen skulle ske i april.

Scenariot kan liknas vid ett gigantiskt kuppförsök. Inför Jämtlands Travsällskaps stämma 22 april finns nämligen ingen ledig styrelseplats. Ledamöternas mandattid sträcker sig till 2015.

Det här hindrade ändå inte valbredningen från att kontakta Ola Skyllbäck och uppmana honom avgå. I hans ställe ville valberedningen se Rolf Lohse. Advokat Lohse kunde dessutom tänka sig att omgående överta ordförandeposten från Lennart Ögren. Allt enligt den kallelse som Jämtlands Travsällskap skickade ut till medlemmarna den 17 mars.

Problemet var bara att fyra av fem styrelseledamöter inte alls visste vad som var i görningen. Valbredningen spelade under täcket. Ingen kommunikation föregick stämmokallelsen.

– Ett märkligt agerande, säger Ola Skyllbäck, som efter att ha uppmanats ställa sin plats till förfogande även gjorde det. Men efter att han pratat med sina styrelsekamrater och själv sett stämmokallelsen, ändrade han sig. Nu vill han sitta mandattiden ut.

– Jag vill inte medverka till att Lennart Ögren eventuellt tvingas avgå från sin ordförandepost. Han är duktig där, menar Ola Skylbäck, om att han ändrade ståndpunkt och nu vill vara kvar till 2015.

Ordförande Lennart Ögren var i Spanien på semester när kuppens första kapitel iscensattes. När stämmokallelsen hade nått sina adressater fick han ett telefonsamtal från styrelsekollegan Johan Sundberg.

– Jag blev helt tagen på sängen. Ingen hade talat med vare sig mig, Johan Sundberg, Janne Halberg eller Ola Skylbäck. Ett minst sagt märkligt förfarande, tycker Ögren.

Även Johan Sundberg, vd på Wången, och vice ordförande för travsällskapet, blev fly förbannad över hur valberedningen hanterade de här frågorna. I ett skede var han på väg att lämna styrelsen, men vill nu kämpa för att alla styrelsekamrater ska få sitta kvar sina mandattider ut.

– För att vara tydlig: Jag har ingenting emot Rolf Lohse som person. Men sättet som det här har gått till på är verkligen underligt, säger även Johan Sundberg.

– Dessutom är mitt förtroende för Lennart Ögren som styrelseordförande väldigt starkt. Han är engagerad, påläst och vill verkligen driva frågor för Travsällskapets bästa, fortsätter Sundberg.

Vem eller vilka tror du ligger bakom det här?

– Jag vill inte spekulera, men att allt bara skulle vara en slump känns overkligt, menar Johan Sundberg.

I ett mail som valberedningen skickade ut till styrelsen 18 mars, skrivs att Östersundstravet står inför nya utmaningar som kräver "förnyelse och dynamik även i styrelsearbetet".

Underförstått: Nya kvastar ska in där Rolf Lohse har förtroende från både valberedning, flera ur styrelsen, sällskapsmedlemmar och tjänstemännen", framgår det av mejlet.

I förändringsprocessen finns också en ambition att jämna ut såväl ålders- som könsfördelning i framtida styrelser. Allt enligt valberedningen, som dock i ett första skede fastnade för ännu en man, som dessutom hunnit fylla 66 år.