Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är största riskerna för hunden i jul

Choklad, hyacinter och paketsnören. Mycket av det vi människor myser av i juletid är mer eller mindre farligt för våra husdjur.

Distriktsveterinären Gunilla Josefsson tipsar om hur både du och dina husdjur ska få en fröjdeful jul.

Det finns mycket vi plockar fram runt jul och nyår som inte är det bästa för våra fyrbenta vänner där hemma. Godis, pyntet, granen... ja det mesta kan bli farligt och orsaka problem.

100 procent Östersund har träffat distriktsveterinären Gunilla Josefsson som berättar att det vanligaste i juletid är att hundar eller katter får i sig choklad som i värsta fall kan orsaka dödlig utgång.

– Vi brukar få lite extra att göra runt jul och vanligast är chokladförgiftning och ju mörkare chokladen är ju farligare är den. Sedan kan det även vara andra oförklarliga förgiftningar, säger Gunilla Josefsson som jobbar på Distriktsveterinärerna vid mottagningen i Östersund som har beredskap för akuta sjukdomsfall dygnet runt alla årets dagar och i hela länet.

Några av de risker man som djurägare bör tänka på vid juletid är:

• Alla växter som hyacint, julstjärna, mistel, julros och amaryllis är giftiga för katter eller hundar.

• Ojäst lussebullsdeg eller annan deg.

– Många hundar tycker det är gott, men det kan ge en berusning.

• Bland frukt är vindruvor och russin inte bra.

– De är giftiga och kan leda till akut njursvikt. Det räcker med bara fem till tio stycken russin till exempel.

• Granen vi tar in kan vara farlig på många sätt. Om det är en riktig gran och hunden får i sig barr smälter inte de i magen. Man bör även tänka på att inte ta något gödningsmedel i granvattnet som hundar eller katter lätt kan dricka.

– Katter och hundar kan också tycka det är roligt att leka med granen och det pynt som hänger där. Om till exempel en kula går sönder kan de få skärsår. De kan även få för sig att hoppa på granen så att den faller över dem.

• Stearinljus är laxerande.

• Julklappssnören. Först är de farliga att leka och om de hamnar i tarmarna kan de dels snöra åt tarmen och dels skära sönder tarmar.

• Maten. Många kanske tänker att hunden eller katten måste få något extra i juletid och ger dem lite från julbordet. Men det är inte bra.

– Den är för fet och för salt. Vill man ge hunden eller katten något extra på julen så ge ett smaskigt ben eller katt- och hundgodis i stället.

Gunilla vill även skicka en varningens finger så att man inte glömmer bort sina hästar.

– Det kan finnas hästar som inte motioneras när man firar jul. Eftersom hästar vanligtvis motioneras regelbundet så kan ett uppehåll leda till kolik. 

En annan viktig del att komma ihåg under helgerna nu är att det lätt kan bli stojigt när släkt och vänner samlas och det kan bli jobbigt för våra husdjur.

– Om det är stökigt kanske man inte har samma koll heller och oförsiktigheten blir större. Lätt att en chokladask lämnas framme.

Vad är dina främsta tips då för en fröjdeful jul?

– Tänk dig för var du ställer chokladasken, tänk på var man kyler sin mat så att den inte står på trappan där det är lättåtkomligt och de kan få lite extra katt- eller hundgodis men inte den feta maten.

Nyår och raketer är ett annat stort problem för många djurägare och Gunillas tips där är att förbereda sig i god tid. Det finns till exempel många sätt att vänja djuren vid ljuden och mycket receptfria läkemedel som verkar lugnande. Eller så åker man helt enkelt bort den helgen dit det är tyst och lugnt.

– Ett problem är ju att folk inte bara skjuter vid tolvslaget utan det kan vara en utdragen process i flera dagar.