Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är stridsfrågan som delar Krokoms politiker

Till det yttre kan Krokom te sig som en politisk idyll. Man har bra ekonomi och en fortsatt befolkningsökning. Men det finns en tydlig stridsfråga. Blir det ett maktskifte efter årets kommunval tänker Socialdemokraterna riva upp beslutet om Lov, alltså valfriheten inom vården.

Det S-märkta vallöftet får det gröna kommunalrådet Maria Söderberg (C) att se rött.

– Det vore helt korkat att göra detta. Det är många kvinnliga företagare som nu driver hemtjänsten. Tack vare att vi lagt ut den här verksamheten har de i sitt företagande fått fler ben att stå på. Det här handlar därför om viktiga lokala arbetstillfällen som är spridda över hela kommunen. Vill man ta bort det här är man snett ute, säger hon.

Att de styrande i Krokom valt att tillämpa lagen om valfrihetssystem ser hon som viktig åtgärd för att skapa nya jobb.

– Det har fungerat alldeles utmärkt. Vi har redan åtta företag i dag som bedriver hemtjänst. Jag kan därför tänka mig att även lägga ut andra kommunala verksamheter på entreprenad. Den frågan vill jag fortsätta att diskutera.

Men för Socialdemokraterna och oppositionsrådet Rolf Lilja (S) är det här en viktig ideologisk fråga som man nu är beredd att skrida till handling för om man hamnar i politisk majoritet efter valet.

– Det spelar ingen roll om det är små eller stora företag. Vår grundtes är att det inte ska göras vinst med skattebetalarnas pengar, säger han.

Men samtidigt vill ni uppmuntra till entreprenörskap i kommunen. Blir inte det motsägelsefullt?

– Entreprenörer behövs i andra sammanhang men inte i kommunal verksamhet, svarar Rolf Lilja.

Men bortsett från motsättningarna i valfrihetsfrågan är de båda politiska blocken i Krokom överens i mycket och går i enad front i kampen för bättre infrastruktur, alltså vägar, teleförbindelser och bredband.

Här liksom när det gäller centrala regelverk anser Maria Söderberg att staten och myndigheterna inte bryr sig särskilt mycket om inlandskommunerna i norr.

– De fattar inte hur vi har det. Ibland känns det hopplöst. Men det enda vi kan göra är att förklara vår situation för regering, riksdag och myndigheter. Det krävs mycket lobbyarbete även framöver.

Samtidigt medger Maria Söderberg att det är lättare att arbeta med utvecklingsfrågor i en kommun som har bra ekonomiska förutsättningar.

– Men nya jobb skapas i näringslivet. Därför har vi förstärkt vårt näringslivskontor för att kunna ge bra service till företagen. Det är viktigt att företagen känner att de har vårt stöd.

– Självklart har vi kontraster i vår kommun även om framåtandan finns överallt. I norra delen av kommunen är det därför viktigt att vi fortsätter arbeta för att få bort gränshindren som är betungande för företagare som även utför arbeten på norska sidan. Det är också viktigt att arbeta för bra villkor för turismnäringen, tillägger hon.

I den södra del av kommunen är situationen en annan. Här handlar det mer om ett självspelande piano. Här sker den mesta inflyttningen och byggtrycket är stort.

Då blir nya bostadsområden och tillhörande service prioriterade frågor.

– Det är angenäma problem. Vi har nyss öppnat en ny etapp i Sånghusvallen och vi har förberett för ännu en etapp. En ny förskola är på gång i Sånghusvallen eftersom många barnfamiljer flyttar in.

Men Rolf Lilja efterlyser en bättre framförhållning i planeringen som även ska inbegripa resten av kommunen.

– Därför vill vi att det anställs en strategisk planerare som tar ett helhetsgrepp. Då kan vi fatta riktiga beslut vid rätt tidpunkt, anser han.

En stadigt ökande befolkning sedan många år tillbaka, främst beroende på pendlingsavståndet till Östersund, gör att inga nya skolnedläggningar är aktuella.

Men en stigande kurva även för det framtida behovet av äldreomsorg ställer nya krav på kommunens agerande.

– Vi kommer att behöva fler platser i särskilt boende. Därför är planeringen för den framtida äldreomsorgen viktig, säger Maria Söderberg.

– Det behöver byggas på flera orter i kommunen inte bara i de centrala delarna. Vi vill även öka bemanningen både inom vården och skola, påpekar Rolf Lilja.

De gröna näringarna är något av ett symboliskt tema för Centerpartiet och Maria Söderberg i det här valet.

– De har en stor utvecklingspotential i vår kommun. Därför vill vi göra Krokom ännu grönare. Satsningen på Torsta är ett viktigt led i detta arbete, betonar hon.

Vindkraften breder också ut sig i den vidsträckta kommunen.

Är det aktuellt att kommunen köper in sig i någon av vindkraftsparkerna?

– Vi har diskuterat detta, men inte tagit steget än. Det vore säkert en god satsning, men måste vägas mot andra investeringar, säger Maria Söderberg.

– För oss är inte frågan aktuell i dagsläget, säger Rolf Lilja.

Både Maria Söderberg och Rolf Lilja är överens om att stort fokus måste fortsatt ligga på frågorna om infrastruktur och nya jobb till kommunen.

– Det är viktigt att jobben även hamnar utanför tätorterna, påpekar Rolf Lilja.

Skolan och äldreomsorgen är också områden båda vill prioritera den kommande mandatperioden.

Maria Söderberg lovar även att det ska bli lättare att bygga där man vill i Krokoms kommun.

– Vi måste ha en generösare syn på strandskyddsdispenser, säger Rolf Lilja som även vill att byggs mera lägenheter i kommunen.

– Det är viktigt att vi kan erbjuda alla former av boende, anser han.

Socialdemokraterna efterlyser också fler heltidstjänster i den kommunala verksamheten.

Om ni båda får en extra miljon att satsa på den kommunala verksamheten, var hamnar pengarna?

– Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden får dela på pengarna. Vi behöver fler händer i vården. Fortsatt satsning på kvalitet i skolan är viktig men också att göra skolgårdarna lite roligare, svarar Maria Söderberg.

– Absolut till fler anställda inom vården. Det är där de extra insatserna behövs, svarar Rolf Lilja.

---

På tisdagen inleds ÖP på valturné. Första stoppet gör vi i Krokom där vi livesänder en valdebatt som hålls på Krokoms värdshus. Debatten går att följa som publik på platsen eller via OP.se. Läs mer här

Kräv svar av din lokala politiker inför valet. Gå in på Kandulova och ställ din fråga.