Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är vägarna som saltas i vinter

För femte vintersäsongen i rad saltas två vägsträckor i Jämtlands län.

Och enligt Trafikverket har klagomålen från trafikanterna minskat.

Två vägavsnitt i länet saltas på försök sedan 2008: riksväg 87 från Bispgården till Lillängerondellen samt E14 mellan Brunflo och länsgränsen till Västernorrland. Redan förra veckan rullade höstens första saltbilar ut på vägarna.

– Vi kör på i gamla hjulspår även i år, kan man säga. Dels för att det har slagit ganska väl ut, dels för att vi behöver följa några vintersäsonger till innan vi kan utvärdera helt och hållet, säger Håkan Arljung som är projektledare vid Trafikverket.

– Nu har vi haft två ganska lättsamma vintrar på raken, med stabil kyla under långa tidsperioder. Det blir desto tuffare för oss när temperaturen ligger kring nollan och vädret slår om hela tiden.

När du säger att det fungerar bra, vad ser du till då?

– Det är framkomligheten vi tittar på. Det blir en jämnare friktion med salt än med sand, som har en ganska kortvarig effekt på väglaget. Den uppfattningen har också yrkesförarna, åtminstone merparten.

Men inte privatbilisterna?

– Nej, det är sant. Men faktum är att klagomålen är något färre nu än för några år sedan. Det är en subjektiv uppfattning, visserligen, men jag märker ändå av en viss attitydförändring.

Vad kan vara anledningen till det?

– Kanske för att vi har lärt oss när och hur vi ska lägga ut saltet. Det är ingen revolution, men vi har fått bättre redskap att förutse vädret och dessutom blivit bättre på att hitta rätt nivåer. Saltar man för mycket blir det slaskigt, men det får inte bli för lite heller, säger Håkan Arljung.

– Egentligen är det inte så konstigt. Vi har ingen historia av att salta vägar i Jämtland, det är fortfarande ett försöksområde vi arbetar med och då tar det ett tag att lära sig hur man gör.

Kan det bli aktuellt att salta ytterligare vägavsnitt i länet?

– Nej, det finns inget som motiverar det i dagsläget. Men skulle trafikmängden öka dramatiskt på någon sträcka får vi väl se över det.