Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är valnattsresultatet för Östersund

Med 33 av 35 valdistrikt räknade i Östersund såg det ut som att två av senaste årens maktpartier – Centerpartiet och Socialdemokraterna – var valets förlorare i Östersunds kommun.

Centerpartiet och Socialdemokraterna har styrt tillsammans med Miljöpartiet sedan 2012. Medan Miljöpartiet verkar göra en liten ökning i årets val, går C och S tydligt ned.

Centerpartiets förstanamn på listan, Carina Asplund, kommenterar nedgången för partiet, som gör det största tappet sett till partiets storlek.

– Det är klart att det känns trist. Man vill ju stå på plus och inte på minus. Vi har ju kämpat in i kaklet och får analysera det här nu. Och det verkar som att Sverigedemokraterna tar mycket röster på landsbygden, säger hon.

Hon har noterat att C tappar i Ope och går bättre i Ångsta.

– Ope är väl besvikna på att vi inte kunde rädda deras skola, och i Ångsta har vi sagt att vi ska satsa på skolan.

Andreas Karlsson är ordförande för Centerpartiet i Östersund.

– Vi tar till oss det här resultatet. Vi har inte lyckats få ut vårt budskap. Vi ökar i vissa kretsar, som Krokom, Åre, Härjedalen och Bräcke. Vi måste lära av Centern där. Vi ska analysera det här och sätter i gång arbetet nu till valet 2018.

Socialdemokraterna, det största partiet, ser ut att tappa ungefär fyra procentenheter. Det kommenterar AnnSofie Andersson såhär.

– Det är alltid tråkigt att tappa i valresultat, naturligtvis. Och jag som kommunstyrelsens ordförande har ett ansvar för det. Sedan ska det bli intressant under veckan att se hur personkryssen har fallit.

Hon har en analys till hur det kan komma sig att S tappar.

– Vi har haft en mandatperiod där det har varit politiskt käbbel. Vi har haft skolfrågor som har engagerat många och vi har ändrat i majoriteten. Sammantaget tror jag att vi har fått betala för det. Men det är glädjande att se att valdeltagandet ökar, säger hon.

Den största ökningen sett till partiets storlek gör, inte oväntat, Sverigedemokraterna. Partiet växer från drygt 2 procent till 6 procent. Ronny Karlsson är länsordförande för SD:

– Vi får väl vara nöjda med det, men vi är lite besvikna. Vi hade en målsättning att få fyra mandat i fullmäktige i Östersund.

Ni ökar mest av partierna i Östersund, vad beror det på?

– Allmänheten har fått ta del av den politik som vi vill föra, och de har sett att vi är mer än bara ett enfrågeparti, säger Ronny Karlsson.

Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycks öka, och KD gör en liten ökning. Moderaterna verkar gå ned litegrann.

Valnattsresultat i Östersunds kommun

Resultat med 33 av 35 räknade. Förra valets resultat inom parentes.

Moderaterna: 19,5 % (19,88 %)

Centerpartiet: 13,8 % (17,01 %)

Folkpartiet: 6,8 % (5,05 %)

Kristdemokraterna: 2,2 % (2,09 %)

Socialdemokraterna: 35,3 % (39,54 %)

Vänsterpartiet: 7,8 % (6,31 %)

Miljöpartiet: 8,3 % (7,77 %)

Sverigedemokraterna: 6,0 % (2,25)

Fi: 0,2 %

Övriga: 0,2 % (0,1 %)