Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är världens brunbjörntätaste område

– Nu ska vi vara tysta, säger Rossöbon Laila Mårtensson.

Vi är på väg fram till sluttningen som ska ta oss ner mot myren. Och vid våtmarkens ena kortsida ligger björngömslet.

Vi går förbi grå tunnor som tidigare varit fyllda med slaktavfall. Nu är innehållet uttömt och uppätet av korparna och kungsörnarna.

Och det är precis dem vi hoppas på att få se när vi närmar oss gömslet, jag och Laila. Men när vi kliver över sluttningens kant kan vi konstatera att det är tomt på fåglar just nu.

– Björnen borde ha varit här nu, vi förstår inte riktigt varför den inte visat sig än. Lite längre ner här såg vi skrapmärken högt uppe på träden för något år sedan, så vi vet att den har rört sig i området, säger Laila.

Vi tar oss mot gömslet längs myrens kant. Det är inte färdigt ännu, men på god väg. Ett timmerhus, tätat med mossa. Där inne ska fyra bäddar rymmas, så att de som bor där ska kunna sova medan de turas om att hålla utkik efter björn mot myren. Ännu är det bara en vägg där, men Laila berättar att det ska bli fönster och hål för kameror där. Gömslet har de byggt just vid myren eftersom slaktavfallet som ska locka björnen till platsen håller bättre där.

Vi befinner oss i världens brunbjörntätaste område, i Lesjön utanför Rossön. Här ligger Rörströmsälvens jakt och fiskes anläggning som är beläget i direkt anslutning till ett urskogsreservat. Just nu bor det fiskare i anläggningens små stugor från alla världens hörn, berättar Laila.

Viltskådningen är nytt för i år och för att ta sig till gömslet får man åka båt över Rörströmsälven och sedan gå in i skogen en liten bit. Sedan övernattar man där och hoppas på att björnen ska visa sig.

– Steiner var på björnskådning i Finland och fick se björn, berättar Laila.

Själva hade de pratat om att starta upp viltskådning en längre tid och gjorde slag i saken i år. Men nu har de börjat tappa hoppet om att den ska visa sig i år. Och så länge de inte har sett någon kan de så klart inte ha någon viltskådning.

Men de ger inte upp.

– Vi fortsätter lägga ut slaktavfall och om björnen dyker upp kommer vi skriva det på hemsidan, säger Laila.

På väg tillbaka till anläggningen pekar hon ut en plats längs vägen.

– Här såg jag en stor björn för några år sedan.

– Är det där en kungsörn, frågar jag när jag ser en stor svävande, svart varelse långt ovanför bilen.

– Nej, den där är för liten. Örnen har lika brett mellan vingarna som den här vägen. Åtminstone ser det ut så, säger Laila.

Jag känner att nackhåren reser sig när jag måttar vägbredden med blicken och så trycker jag på gaspedalen lite hårdare.

Utöver Rörströmsälvens fiske och vildmarksupplevelser ordnar Bergtjärnens viltskådning samt Sunnansjögården jakt och fiske också viltskådning.