Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är vinnartårtan

Sommarlovsentreprenörer är sedan några år tillbaka ett givet inslag i den jämtländska sommaren. Årets grupp värmde upp med tårttävling på torsdagen.

Coachen Caroline Hjelm delar ut en hundralapp till vart och ett av de fyra tårtlagen, som genast börjar diskutera ingredienser.

– Vi tänker oss en marängtårta med cool panering på, säger Matilda Selander, en av sommarlovsentreprenörerna. Hon ska tillsammans med några vänner sälja belgiska våfflor på Stortorget.

De ska driva projekten i tre veckor, men de flesta håller på längre om verksamheten går bra. Genom åren har de flesta företagen gått med vinst, enligt projektledaren Thomas Hjelm. Varje år söker ett trettiotal ungdomar sig till sommarlovsentreprenörerna. Det brukar vara idéer om allt från fik och camping till trädgårdshjälp och tunnbrödsbakning.

Lizy Lundin, Felicia Segerman och Ella Kristofferson satsar med sin bullbil på priset för dagens mest kreativa tårta. Det är en bullängd dekorerad med chokladkräm, kakor och grädde.

– Vi skippade det där med tårtbotten, skrattar Felicia Segerman.

Ingen i laget har varit sommarlovsentreprenör förut men Ella Kristoffersson har drivit ett UF-företag förut, som hon fortsätter med under sommaren.

– Man lär sig jättemycket på att driva företag. Framför allt att prata med människor, att inte vara blyg och att våga, säger hon.

Bland konkurrenterna fanns tårtor med glass, marsipan, kolor, kladdkaka och massor av jordgubbar. Några av sommarlovsentreprenörerna har faktiskt som affärsidé att specialdesigna tårtor. De kallar sig Kakmonstren, men kunde inte delta i dagens tävling för att de fått så många beställningar inför midsommar.

Till slut plockade Bullbilen åt sig det kreativa priset. Storvinnaren blev däremot tårtan Sommardröm, som vann i både kategorierna bästa och godaste tårta.