Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här avgörs framtiden för Maths O Sundqvist

Det är advokat Peter Törngren som håller i klubban om Skrindan auktioneras ut i dag.
– Det är väldigt ovanligt med en offentlig auktion, säger han.

Det är Advokatfirma Thörngren Magnell som håller i arrangemanget. Det är ovanligt med den här typen av offentlig auktion på ett så stort bolag som Skrindan, säger han. Men själva förfarandet kommer att vara det normala.

– Det är som en auktion brukar gå till. Det begärs in bud från de närvarande och alla får vara med och lägga bud.

– Lägsta godtagbara bud är 25 miljoner kronor. Det har Carnegie bestämt. Sedan är det upp till spekulanter att avge bud. Det är ju i slutändan så att det man får in när man säljer aktierna i princip kommer att reducera Maths O:s skuld. Både han och Carnegie har ett intresse av att värdet på panten hålls upp, säger Peter Törngren.

Han berättar att det har satts ut annonser inför auktionen och funnits information på Carnegies hemsida och att det tagits fram ett underlag till pantrealisationen.

– I grund och botten handlar det om att skydda värdet på panten, det ligger både i panthavarens och pantsättarens intresse att så många som möjligt får kännedom och möjlighet att bjuda.

och kollegan Tobhias Brandells uppgift att se till att det kommer in korrekta bud. Det är här det kommer till en avgörande skillnad mot en vanlig auktion.

– Det är viktigt för att man ska få rätt pris att det är korrekta bud som lämnas, så att ingen bluffar och bjuder. Om vi får ett bud på 50 miljoner så tar vi ett kort avbrott och så kommer Tobhias att utvärdera budet och gå åt sidan med spekulanten i fråga och kontrollera så att handpenningen för det avgivna budet verkligen finns tillgänglig, säger Peter Törngren.

Tobhias Brandell räknar med att ingen kommer att ha med sig kontanter till auktionen. Det finns tre olika sätt att visa att man har pengar.

– Det är postväxel, check eller visa att man har medel tillgängliga på konto. Vi kommer att ringa och kontrollera att det finns täckning på växeln, checken eller kontot, säger Tobhias Brandell.

Det krävs en handpenning på 25 procent av budet för att det ska godkännas. Om det finns en handpenning så godkänns budet och budgivningen går vidare.

– Och så håller man på så där tills högsta bud är avgivet, säger Peter Törngren.

De förväntar sig i nuläget ingen intensiv budgivning.

– Det har inte varit något stort intresse och det är inte så jättemånga anmälda. Vi vet ju inte hur villiga de som anmält sig är att bjuda eller hur långt de är beredda att gå, säger Tobhias Brandell.