Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här avslöjas inledningen på presidentens tal: "Bångstyriga britter"

Ewert Ljusberg, republiken Jämtlands mångårige president, avslöjar inledningen på årets tal och ger flera kängor åt sina kollegor runt om i världen.

Läs mer: Se vimmelbilderna från Stråket

"Ljuva jamtar.

Härliga härjedalingar.

Rakryggade ragundingar.

Sagolika samer.

Iskalla islänningar.

Bångstyriga britter.

Nyvunna vänner, ni är underbara där ni står och viftar med era flaggor. Med dem säger vi välkommen hem till er som en gång har lämnat republiken och nu kommer tillbaka, och till er som vill skapa en ny framtid här hos oss. Oavsett om ni kommer från Somalia eller Sundsvall.

Ni ska veta att ni är efterlängtade – välkomna hem", säger Ewert Ljusberg i Gomorron Sverige och avslöjar därmed inledningen på sitt presidenttal under Storsjöyrans lördagsnatt.

Det årliga talet har blivit en megafon inte bara för jämtlänningar utan även för de demokratiska värden som Ewert Ljusberg ständigt återkommer till.

Programledaren Kattis Ahlström frågar honom om hur han ser på sina presidentkamrater runtom i världen. Ewert Ljusberg kliar sig i huvudet.

– Många av dem är så makthungriga. Och makt kräver rädsla, säger Ewert Ljusberg.

– Man skrämmer upp folket. Talar om att "så här jäkla farligt är det – det kommer att gå åt helvete. Men om ni väljer mig (kan jag) rädda er".

Med anledning av pridefestivalen i Stockholm som utspelar sig i dagarna tar han upp homofobi.

– Det finns (president-, reds anm) kollegor som, hör och häpna, är rädda för bögar, säger Ewert Ljusberg.

– Finns det något mer fredligt och livsbejakande än en pridefestival, frågar han sig.

Du kan se SVT-inslaget här.

Läs mer:

Petter från Bräcke om Pride: "Det handlar om kampen"

Linnea Karlsson: Gubbyran har kommit till Östersund