Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bjuder landshövdingen på VM-tårta

Landshövdingen slog på stort och beställde hem 600 portioner tårta för att fira att Jämtland kapat till sig två VM-arrangemang. Och passade på att begära infrastruktursatsningar från regeringen.

Det var gott om män i gråa kostymer, politiker som smitit från valstugorna och litsbor i landshövding Jöran Hägglunds trädgård på fredagseftermiddagen. Det kom flera hundra personer och firade att skidskytte-VM i Östersund och alpina VM i Åre arrangeras 2019. Alla var rörande överens om att arrangemangen kommer att få en stor betydelse för regionen.

– Men det räcker med VM. OS behövs inte. Hade vi fått de hade jag inte gått hit och ätit tårta. Det är för stort, säger Solweig Eliasson, som satte sig på bussen i Lit för att vara med och fira.

Framme på scenen berömde Jöran Hägglund och regiondirektör Anders Byström varandra för sina matchande grå kostymer och alla människor på respektive orter som jobbat hårt för att få hit arrangemangen. Grattishälsningar har kommit från regering och olika riksdagspartier. Något som Jöran Hägglund passade på att utnyttja.

– Regeringen har hört av sig och gratulerat. Det är ju bra, men det sen viktigt att vi får lite mer så att vi kan investera i infrastruktursatsningar, säger han.

Framför allt är det järnvägsatsningar som behövs, menar han. Och pekade ut problemen i Stora helvetet mellan Storlien och Meråker, som den viktigaste och mest akuta åtgärden. Men han önskar även en översyn för få ner restiden mellan Östersund och Åre.

– Allt kanske inte hinns med innan 2019. Men Stora helvetet måste lösas, säger han.

Även kommunalrådet Ann-Sofie Andersson (S) hoppas på nya investeringar i regionen.

– Nu har vi gjort de investeringar som IBU (International Biathlon Union) kräver. Men jag hoppas på att privata företag kommer och investerar nu, säger hon.

Vid femtiden hade 400 tårtbitar delats ut och festen har bara börjat.