Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bor bärplockarna i tältläger

I en grusgrop någon mil öster om Hoting bor drygt 100 personer från Bulgarien på en tillfällig campingplats.
15 familjer har kört genom åtta länder för att hitta blåbär.
Men nu får de inte bo kvar.

På fredagseftermiddagen fick de besök av polis och representanter från miljöförvaltningen och socialtjänsten på Strömsunds kommun. Det var Svea skog, som är markägare, som hört av sig till myndigheterna och önskat att få bort besökarna.

– Vi vill inte ställa till problem. Vi vill jobba. Men markägaren var här i dag och sa att vi måste åka, säger Toni Yuliyanov på knagglig engelska.

– Jag vet inte varför de vill att vi ska åka. Kanske för att vi huggit skog för att elda.

Han säger att det är första gången som de blivit tvingade att flytta på sig. Nu vet de inte vart de ska ta vägen, för att åka hem till Bulgarien är inget alternativ nu. De behöver pengarna och har planerat att vara i Sverige minst en månad och plocka bär.

Toni Yuliyanov är en av få som kan prata engelska i lägret. Han och hans fru, Galia Yotova, har lämnat sina tre tonårsbarn hemma och rest till Sverige tillsammans för att tjäna ihop pengar som de hoppas kunna försörja sig på i två månader.

När ÖP kommer på besök på fredagskvällen brinner ett tiotal kokeldar i lägret. Campinggästerna är i full färd med att laga mat efter en dag i bärskogen. Det skalas och kokas potatis, kycklinggrytor puttrar och under de provisoriska regnskydden tar män, kvinnor och barn skydd när ett kallt regnfall drar in över lägret. Några minderåriga barn i fyra-femårsåldern har följt med och enligt Toni Yuliyanov beror det att deras föräldrar inte lyckats hitta någon barnvakt åt dem hemma i Bulgarien.

Att merparten är där för att plocka blåbär råder det ingen tvekan om. De visar upp sina bärimpregnerade händer och på kläderna syns det karakteristiska blåröda spår på ben och ärmar. Bären de plockat den vecka de varit på plats i Hotingtrakten uppger de att de sålt för 15-16 kronor kilot till en upphandlare i Rossön. Runt 50-60 kilo per plockare och dag.

Men Toni Yuliyanov säger att de inte alltid känner sig välkomnade.

– Vi blir inte mottagna väl när vi kommer. Alla tittar på oss med "the bad eye". Det känns inget bra. Vi är människor vi också. Vi har rättigheter, säger han.

Frågan om varför de bor i tält och inte hyr ett hus eller tar in på hotell möts av ett skratt. Ekonomin sätter stopp. Inga pengar skulle följa med hem till Bulgarien om de valde den lösningen, är svaret.

De allra flesta har ett litet kupoltält som de placerat inne under regnskydden som täcks av presenningar av olika slag. Mer eller mindre vattentäta.

– Det finns inte tillräckligt med jobb hemma. Ekonomin och politiken är inte bra, det är därför vi kommer hit, säger Toni Yuliyanov som är byggnadsarbetare.

– Vi har åkt genom åtta länder för att jobba här och sover på marken. Det är ganska kallt, men vi har eld och filtar.

Enligt polisinspektör Björn Svanberg, som var med och besökte tältlägret på fredagseftermiddagen, har de inte tvingat dem att packa ihop sitt läger. Utan de var där och gjorde vad han kallar "en kontroll".

– Vi gjorde klart för dem att de inte kan bo kvar där för att markägaren inte vill ha dem där. Men det var ingen avvisning, säger han.

Toni Yuliyanov säger att de planerar att packa ihop lägret på söndag.

– Vi håller på att kolla om det finns blåbär i någon annan region. För vi måste jobba, säger han.

Men på tisdagen är lägret fortfarande kvar. I måndags var en polispatrull på återbesök.

– Vi har varit där igen. Nu kommer Svea skog ta kontakt med Kronofogden för att få till ett avhysningsbeslut. När det väl är klart kommer de att begära handräckning från oss, säger Göran Bergström närpolischef i Strömsund.

Han bedömer att ett sådant beslut kommer att bli färdigt och utfört inom en vecka. För att klara av det kommer han begära förstärkning från Östersundspolisen.