Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bränns kalksten som kan hålla i tusen år

Återbruk och traditionell framställning av kalkstensputs pågår vid Bölesbäcken i Kälom den här veckan.

I fyra dygn har byborna turats om att passa stenugnen.

Det är torsdagsmorgon strax efter sju och eldvakten Örjan Ernehed lägger på några vedträn till. Han har suttit vakt sedan fem på morgonen och ska gå av vid tio.

– Det här är fantastiskt kul och intressant och man kan ju se att det blir resultat av bränningen, säger han och plockar ur en sten som bränts färdig och som han stoppar i en tunna med vatten.

Efter en kort stund har stenen vittrat sönder och blivit till en vit sörja.

– Men man får vara försiktig så man inte får något av det här i ögonen, det är starkt frätande, varnar Örjan.

Han konstaterar också att åtgången av ved är stor.

– Vi har en man som kör skytteltrafik med traktorskopan fylld av ved nu på morgonen.

Det hela är ett projekt som leds av universitetslektorn vid Göteborgs universitet, Johnny Eriksson, och som tillsammans med bybon och byggnadsvårdaren Stig Nilsson byggt upp stenugnen. Den lokalt brända kalken skulle kunna bli räddningen för många av landets gamla stenkyrkor. Många av dem är i starkt behov av renovering och det finns en tro på att den hembrända kalken är hållbarare andra. Den kan hålla i omkring tusen år.

För att göra själva ugnen har sten för sten lagts på varandra och till slut har det skapats en vacker stenformation med två öppningar nertill som varit själva ugnen. Det har varit ett mödosamt arbete och det har varit viktigt att stenarna legat stabilt och säkert.

Därefter har själva bränningen tagit vid. I tisdags tändes ugnen och i dag eller natten mot i dag kommer den att släckas.

– Det ska bli en speciell låga från ugnen när den är klar. Nästan som en gaslåga med gråblå färg, säger Örjan Ernehed.

Han berättar också att det ska bli ungefär tre gånger så mycket kalk som den sten man bränner.

I dag kommer Johnny Eriksson, som för övrigt låg och sov efter att ha haft ett nattpass när dessa bilder togs, att hålla en föreläsning om kalkugnen på gamla byskolan i Kälom.