Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bygger Kjell Lundberg sitt drömbåthus på Frösön

Han har byggt kojor sedan han var grabb och finner fortfarande samma glädje i att snickra. Just nu skapar Kjell Lundberg sin egna lilla oas nere vid stranden. Men vägen dit har inte varit helt lätt. Vi tog oss ett snack om bygglov, regelverk och snickarglädje.

För snickarglädje, det är precis vad man tänker på när man träffar honom. Inte som i snirkliga trädekorationer, för hans egenbyggda hus har ett modernare utseende, men snickarglädje som i glädje för att snickra. Hela han lyser när han står där ute på bryggan och får hålla på med det han gillar mest.

2003 flyttade han in på strandtomten i Valla med sin fru Olliann och en av anledningarna till att de köpte tomten var att de upptäckte väsentliga fördelar i detaljplanen.

– Det hade nyligen fastslagits en ny detaljplan där rätten som gällde när tomten avstyckades 1935 fanns kvar. Då fanns inte strandskyddet som infördes senare. På nyare tomter får man ju inte bygga närmare stranden än 50–100 meter eller något sådant.

Vad får man bygga vid vattnet?

– På den här tomten är det tillåtet med båthus, bryggor, sjöbodar och badhus. Oisolerade byggnader som har naturlig hemvist vid vattnet. Däremot får man inte bygga bostäder närmare strandlinjen än 4,5 meter.

Kent byggde brygga och ett så kallat badhus, men bygglovet för båthuset blev en seg process. Sammanlagt hamnade handlingarna hos fyra olika instanser i flera omgångar och hela processen tog fem år.

Varför tog det sådan tid?

– Det finns en regel när det gäller byggnader som kallas för mätvärd yta. Det är inte samma sak som byggnadsarea, utan ytan som man kan gå på. Genom att jag först sökte bygglov där vi, helt enligt reglerna, räknade bort den mätvärda ytan i båthuset – det vill säga den öppna ytan där båten ska ligga, så anförde de som överklagade att jag överskred jag min byggyta för tomten.

– Det gjorde att ärendet blev principiellt intressant. Det vill säga, hur ska den mätvärda utan i ett båthus bedömas där ett öppet bjälklag ju är en del av själva nyttan. Frågan ändå upp i Mark och miljööverdomstolen.

Men när Mark- och miljööverdomstolen skickade tillbaka frågan till tidigare instanser så orkade inte Kjell köra ärendet en vända till. Han minskade båthuset lite så det rymdes inom återstående byggrätt och i höstas fick han okej.

Hur ska man tänka om man ska söka bygglov?

– För det första måste man ha bra ritningar, man ska inte lämna in någonting som inte är tydligt. Hur ska huset se ut, alla måttuppgifter, var det ska ligga på tomten? Annars måste kommunen fråga och det tar sin tid med varje grej. Sen är det klart att det är en fördel att vara insatt i regelverket. Det var inte jag, men jag lärde mig mycket på vägen.

Men även om Kjell kallar gården sitt livsprojekt är det inte själva färdigställandet som är det centrala för honom. Det viktiga är att "sätta ihop träbitar och skapa någonting". Han planerar till och med att sälja huset framöver.

Men du har ju spenderat så mycket tid på det?

– Ja oändligt mycket, men jag funkar inte så, jag räknar inte tid. Jag känner ett himla stort nöje i att bygga och skapa och det räcker.

---

Mer från temat Hem & Trädgård:

De byggde det mesta själva – kika in i Tina och Stefans växthus

Kolla – här är växthuset som Stefan byggde helt utan ritningar

Följ med in i Agneta Enzells orangeri på Rödön'

I Magnus snickeri skapas växthuset Nemo

TÄVLING: Vilken är din favoritplats hemma hos dig?

Följ med hem till Ida Pålsson i Östersund – återbrukets mästare

Här bygger Kjell Lundberg sitt drömbåthus på Frösön

Därför är trädgårdsbloggaren Ingela Fredell så brutal med sina pelargoner

Quiz: Vad kan du om trädgård och växter?

Så vårstädar du din trädgård

Därför ska du ta med dig köksredskapen till växthuset

Skapa feng shui i din trädgård

Så förvandlar du sly till prydnader i trädgården

Så här räddar du träden