Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs för äldre

I flera år har planerna på ett nytt boende för äldre pågått i Bjärme. Nu är man redo att sätta spaden i jorden.

För några år sedan började några personer i Bjärme att prata om boendesituationen för äldre. Vad gör man om man vill flytta från sin gård, men är för pigg för att flytta till ett traditionellt äldreboende?

Svaret blev att något nytt måste till. Och efter många timmar av i första hand ideellt arbete är nu målet inom räckhåll: åtta nybyggda bostadsrättslägenheter mitt i byn.

– Är man van att bo på landet ska man inte behöva flytta till staden när man blir äldre. Och tanken är ju att det här ska frigöra fastigheter för yngre att flytta in i också, säger Birgitta Näsman, en av eldsjälarna i den grupp som jobbat med projektet.

Arbetet har fram till i höstas drivits i form av en ekonomisk förening men är nu i en övergångsfas till bostadsrättsföreningen Näshem.

Lägenheterna är alla på markplan och anpassade för att passa äldre. Till lägenheterna finns uteplats, garage och kolonilott. Ritningar, bygglov och vem som ska bygga är klart. Nu fattas bara hyresgäster för att man ska kunna sätta i gång.

– Vi har cirka 20 som anmält intresse. Nu ska vi bara få tillräckligt många att besluta sig så att vi kan börja bygga, säger Birgitta Näsman.

– Det kan vara ett litet pedagogiskt problem att flytta från hus till lägenhet. Vi måste lyckas få fram budskapet att en bostadsrätt är en investering, säger Ulf Andersson, som också ingår i den grupp som arbetat med boendet.

Projektet beräknas kosta 15 miljoner kronor, varav den största delen är privata investeringar.

Förhoppningen är att de första bostadsrättsägarna ska kunna flytta in om cirka ett år.