Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får anhöriga till personer som begått självmord någon att tala med

Carina Grinde och Sassa Tumegård håller samtalsgrupper för de som mist en anhörig och för föräldrar som mist ett barn. Nu startas ytterligare en sorgegrupp – för anhöriga till person­er som begått självmord.

– Att vara anhörig till någon som begått självmord kan vara svårt. Det är en annorlunda sorg med inslag av skuld. Anhöriga som ställer sig frågor som: Varför? Hade jag kunnat förhindra det som skedde? Varför såg jag inte alla signaler? säger Sassa Tumegård.

Hon och Carina Grinde är diakoner inom Svenska kyrkan. De arbetar i Torvalla och håller sedan fyra år tillbaka ”vanliga” sorgegrupper för människor som mist en anhörig, och speciella sorgegrupper för föräldrar som mist barn.

starta en sorgegrupp speciellt för anhöriga till de som begått självmord föddes när de såg att det i varje grupp för föräldrar som mist ett barn fanns en eller två personer som mist ett barn på grund av självmord. Och ibland har föräldrarna haft svårt att prata om orsaken till dödsfallet.

– Jag har mött väldigt många som mått väldigt dåligt, som inte vill berätta om självmordet för någon på grund av den skuld och skam de känner, säger Sassa Tumegård.

– Det är inte säkert att de anhöriga vill förstå vad som hänt, säger Carina Grinde.

Enligt de två är det vanligt att anhöriga till de som valt att ta sitt eget liv förnekar det som hänt och hittar på en historia för att slippa det de tror blir omvärldens fördömande.

– Det är jätteviktigt. Annars kapslar man in den, säger Carina Grinde.

– Det är som med plåstret en mamma sätter på om ett barn cyklar omkull. Ett plåster gör det lite bättre men det bästa är om mamman tar bort plåstret och tvättar rent med vatten och tvål, rensar såret noggrant från grus och sten, och sedan sätter på plåster. Vi brukar säga att; tårarna, det är tvätten, förklarar Sassa Tumegård.

Normalt får anhöriga och föräldrar en inbjudan till de olika sorgegrupperna. Till gruppen för de som mist barn bjuds föräldrar in om barnet är 0–25 år.

Till gruppen som nu ska starta är alla välkomna, oavsett geografisk hemvist. Inga inbjudningar kommer att göras annat än genom annonser, bland annat i dagens ÖP.

förnekar att ens anhörig begått självmord och jag skickar ett brev med en inbjudan till en sådan grupp så skulle det vara att trampa på dem, säger Sassa Tumegård.

– Det är ju inte bara unga som begår självmord och därför vänder vi oss till alla anhöriga. Det kan finnas barn som mist en förälder på grund av självmord, en granne, arbetskamrat eller ex-flickvän som behöver bearbeta sin sorg, säger Carina Grinde.

Sorgegruppen är kostnadsfri och startar i slutet av mars.