Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får du rutan lagad gratis

Allt fler bilägare väljer att få stenskottet i vindrutan lagat – gratis. Och rutan blir som ny.
– Oftast hittar inte kunderna igen stenskottet som lagats, säger Ronny Blom vid ”Bilbil” i Östersund.

Företaget är ett av många i Jämtlands län som i samarbete med försäkringsbolagen reparerar i stället för att byta ut vindrutor. Och för den med minst halvförsäkring så är det kostnadsfritt.
– Vi vill ha så få vindrutor utbytta som möjligt, för miljöns skull, säger Jeanette Johansson som är skadereglerare vid Länsförsäkringar Jämtland som har avtal med 22 glasmästerier i Jämtlands län.
– Du har ett helt glasberg av trasiga bilrutor som förstör miljön, säger Kenneth Sundfors vid Bilbil.
Tillsammans med kollegan Ronny Blom demonstrerade han på torsdagen hur ett stenskott i 50-öringsstorlek i en bilvindruta faktiskt ”trollades” bort. Och det utan vindrutan behövde lyftas ur.
Med en vakuumpump sögs luften ut ur sprickbildningen mellan rutans två hoplimmade glasskift, därefter sögs och pressades genomskinligt speciallim in i de små hålrummen.
Med hjälp av lila UV-ljus härdade limmet. En klick lim fyllde ut den utvändiga gropen och efter härdning, slipning och polering så var skadan spårlöst försvunnen och rutan näst intill lika stark som tidigare även i skadeområdet.
Men det handlar inte bara om miljövinster. Det finns också stora ekonomiska vinster på att laga i stället för att byta vindrutor.
Bilägaren slipper betala självrisken på 1 000 kronor, 1 500 eller mer. Försäkringsbolaget betalar enbart glasfirman, och kostnaden blir betydligt lägre än vad en ny vindruta kostar.
Ronny Blom och Kenneth Sundfors framhåller att resultatet blir bättre ju snabbare stenskottet åtgärdas. Tillåts stenskottet spräcka glaset för mycket så blir det ett kostsamt vindrutebyte.