Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får länet nya räddningshundar

Nära två års träning för hundarna är klar. Nu har räddningshundarna gjort sitt slutprov.

Det fanns bara två räddningshundar när Åre brukshundsklubb bestämde sig för utbilda nya hundar. Åtta hundar började kursen och i lördags gick sju av dem slutprovet. Det handlar om att träna sin hund att hitta människor vid olyckor och naturkatastrofer.
– Vi har tränat väldigt mycket. Men det är så roligt så det gör inget. Det är som att leka kurragömma för vuxna, säger Hedi Weisner från Åre som har hunden Nora.
Det finns många anledningar till varför hundägare utbildar sin vovve till räddningshund.
– Jag tycker om att var ute i skog och mark. Därför passar det bra för mig att utbilda min hund till det här, säger Ulrika Wärvik från Åre som har hunden Aijko.
Slutprovet skedde på räddningstjänstens övningsområde i Furulund i Östersund samt i ett stenbrott i Brunflo.
Det ställs hårda krav på hundarna. De måste klara att vistas nära eld, gå på olika sorters underlag och ha en bra kondition. De ska ha ett bra psyke och inte bli rädd för plötsliga oljud, mörker och buller.
– Hundarna måste tycka om att hitta människor, säger domaren Lena Funseth-Norberg som kommer från Sundsvall.
Hon bedömde hundarna tillsammans med Olle Landfors från Stockholm. Han är ansvarig för utbildningar av räddningshundar i Sverige för Svenska brukshundsklubben.
– Hundarna måste röra sig lätt i olika miljöer. Även hundföraren måste ha bra kondition, säger han.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som arbetar med krisberedskap i Sverige, har som mål att utbilda 30 räddningshundar i Sverige varje år. Det finns ett hundratal räddningshundar i landet i dag. 25 av dem ska vara beredda på att åka ut på räddningsuppdrag runt om i världen. Men eftersom en hund med förare måste vara på plats på Arlanda inom fyra timmar kan inte hundar från Jämtland vara med på internationella uppdrag.
Hundarna som utbildas från länet kommer därför att användas i närområdet.
– De kan hjälpa polisen, räddningstjänsten och fjällräddningen, säger Maria Häggblom som tillsammans med Inga-Maj Hedberg-Boman har arrangerat kursen.
Fyra av de sju hundarna som var med under slutprovet klarade sig.
– Vi är rätt nöjda. I och för sig vill vi att alla hundar ska klara det. Men de som inte klarade sig ska få en chans till och det är positivt. Om en månad är det ett prov i Umeå och så finns det ett provtillfälle i Skövde i juli, säger Maria Häggblom.
Det är mycket arbete med att ha kurser för räddningshundar. Därför är det osäkert när Åre brukshundsklubb kommer att arrangeras nästa kurs.
– Vi har inte sökt någon kurs till nästa år. Det kanske blir en kurs 2011, säger Maria Häggblom.