Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får slängda cyklar nytt liv

/
 • Även barncyklar med smärre upprustningsbehov finns bland tvåhjulingarna som övergetts.
 • De få kvarvarande cyklar som rustades till bruksskick på Z-Rondellen ifjol blev under natten mot onsdagen färre. För någon hade klippt upp kättingen som cyklarna var fastlåsta med och stulit ett par cyklar.
 • Ove Wengfelts golden retrieverhanne ”Nimbus” deltog på sitt sätt i cykellastandet. Lars Hallbergs lilla ”Bessie”, en australisk terrier, satt kvar i baksätet i bilen. ”Hon är vår revisor”, skrattade Lars.
 • Lars-Olov Salomonsson till vänster och Lars Hallberg lastade även cyklar som saknade delar. ”Av tre cyklar får vi ihop två”, säger Lars Hallberg.
 • Lars-Olov Salomonsson till vänster och Lars Hallberg lastade igår ägarlösa cyklar i Torvalla. Till sommaren ska de vara fullt cykelbara igen.
 • Ulla Linder, 64 år, Lugnvik:– Nej, det har inte blivit av. Jag går i stället, en timme om dagen ungefär. Kanske börjar jag cykla i nästa vecka.
 • Emanuel Karlström, 12 år, Skålan:– Nej, det är snö fortfarande i Skålan. Det går inte så bra att cykla där, det är grusvägar och branta backar.
 • Malin Blom, 20 år, Östersund:– Nej, jag har ingen cykel. Den blev stulen i somras. Jag ska nog köpa en gammal cykel, som ingen vill stjäla.
 • Oskar Golden, 16 år, Long Island:– Nej, den är lite trasig just nu och det är ingen luft i däcken. Jag ska fixa det när jag kommer hem till USA på lördag.
 • Agneta Östlund-Hemmingsson, 57 år, Lillsjön:– Ja. Det är det bästa fortskaffningsmedlet. Jag tog fram den för 2,5 veckor sedan, det var jättehärligt.

Många cyklar slängs eller överges. Några av dem samlas in för att rustas och säljas, som 25 cyklar i Torvalla i morse.

Annons

– Med lite mindre reparationer så blir de funktionsdugliga, säger Lars Hallberg som är arbetande huvudägare i återanvändningsföretaget Z-Rondellen i Odenskog i Östersund.

Tillsammans med den anställde Lars-Olov Salomonsson så lastade han på en släpvagn de cyklar som samlats in inom bostadsrättsföreningen ”Tårtan” i Torvalla.

– De har bara stått och tagit plats. Men det skulle vara så destruktivt att slänga dem när de går att återanvända, säger Ove Wengfelt som är vice ordförande i bostadsrättsföreningen.

Onsdagsmorgonens cykelöverlämning till Z-Rondellen var den andra under de nio år han bott på Vålådalsgränd i Torvalla.

Men det är inte så att cyklar som är slitna eller cyklar som stått ute länge helt plötsligt tas om hand. Bostadsrättsföreningens styrelse har lämnat brev till alla 88 hushåll i föreningen om märkning av cyklarna.

De cyklar som efter påminnelser förblivit omärkta har tagits åt sidan under minst ett år innan de skickats iväg för återanvändning.

– Det är folk som flyttat och som lämnat cyklarna, tror Ove Wengfelt.

Flera av de cyklar som Lars Hallberg och Lars-Olov Salomonsson på onsdagsmorgonen stuvade in i den täckta släpvagnen saknade hjul, sadel, pakethållare, och andra delar. Men de dög ändå.

– Av tre cyklar får vi ihop två, säger Lars Hallberg.

Cyklarna säljs för omkring en femhundring styck. Är cykeln i gott skick är priset några hundralappar högre, är det mycket skavanker går priset ned.

Det säljs även reservdelscyklar för omkring en hundralapp.

– 28 tums damcyklar är nog populärast. Det är de som går först, säger Lars-Olov Salomonsson.

Han har noterat att även män köpt damcyklar, för att de är så lätta att kliva på och av.

Vad har då Lars-Olov Salomonsson för cykel?

– Jag har ingen. Man hinner bli lite less på cyklar.

Lars Hallberg har en treväxlad ”arbetscykel” som han ärvt av sin far.

– Jag har en 6-växlad i garaget. Den används sällan, säger Ove Wengfelt.

Han går mycket med sin 3,5-åriga golden retrieverhanne ”Nimbus”, i stället för att cyklande motionera jycken.

Varför Z-Rondellen nu fick ta de 25 ägarlösa cyklarna var för att Ove Wengfelt i måndags såg de fem tidningsraderna där återanvändningsföretaget annonserade om ”cykelhämtarvecka”.

Mer läsning

Annons