Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får ungdomarna skapa sina egna datorspel

Kan man inte göra något annat kreativt med datorn än att spela på den?

Jodå. Man kan skapa sina egna spel – och det är inte ens speciellt krångligt.

Precis det budskapet vill Östersundsföretaget Kaj63 sprida, och under hösten har man lärt ungdomar att bli programmerare.

Annons

Det är trångt när vi hälsar på i datorsalen på Akademigatan 3, på övre Campusområdet. Det har plockats fram extra stolar, eftersom både barn och ett gäng föräldrar ska få plats. Det är till och med så att arrangörerna Kaj63 hade underskattat intresset när man i samarbete med kommunen gick ut i skolorna och erbjöd kvällskurser i programmering för unga. De 15 stolarna har nämligen fyllts blixtsnabbt när man släppt platserna innan varje kurs .KAJ63 har anordnat kurserna helt ideellt och fått hjälp med lokalerna av Mid Sweden Science Park.

– Projektet heter Coder Dojo, där barn mellan 7 och 13 år kostnadsfritt får chansen att prova på programmering. Det är ett internationellt koncept, men i Sverige finns det förutom i Östersund bara i Stockholm och Malmö. Målet är att få ungdomar intresserade av kodning och programmering, berättar Ann Ragnvaldsson på Kaj63.

Hon tror att just programmering kan vara en framtidsmodell för Östersund.

– Ja, för det är något man kan göra på distans. Det vi gör är att ge barnen verktygen så att de kan fortsätta när de kommer hem, och förhoppningen är att det på sikt skapar ett större intresse för programmering i Östersund. Många unga är ju dessutom intresserade av exempelvis Minecraft, och det kan ju vara kul att veta hur man skapar spelen också.

Några som nappade på erbjudandet var Pär Hägglund och dottern 9-åriga Vida från Östersund. De fanns sig snabbt till rätta bakom datorn, och efter bara någon timme hade Vida skapat en egen pingvin som hon gav egenskaper och personligt utseende.

– Vi tyckte att det lät spännande att kolla om man kunde göra annat med datorn än att bara spela på den, berättar pappa Pär Hägglund, som gjorde sitt bästa för att hjälpa dottern Vida med pingvinen.

Men själv vill hon inte syssla med datorer egentligen.

– Nej, jag vill hellre föda upp hästar när jag blir stor, berättar hon.

• Men du kan kanske skapa en häst i datorn?

– Ja, men de hästar som man kunde välja på här såg så galna ut, konstaterade hon krasst.

Huruvida Vida och de andra deltagarna fortsätter att programmera återstår att se, men Ann Ragnvaldsson hoppas att man åtminstone sått några frön under hösten.

– Vi har anordnat fem kvällar, och nu är det över för i höst. Men det vore kul om vi eller andra företag i Östersund kunde spinna vidare på det här i någon form.