Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns den riktiga tomten

Barnen vet var den riktiga tomten bor. Man kör först långt in i den djupa skogen tills man på höger sida finner en av marschaller upplyst gårdsplan med många grå hus.

Barnen vet att det finns fusktomtar. Men de vet också att den riktiga tomten bor på Lillsandsvallen, vid sjön Norn, i Rissna.

En dag varje år, en vecka före jul, bjuder tomtarna i allmänheten till Öppet hus. Först på plan det här året var Axel och Alva Ekerlid från Mjösjö, fem respektive tre år gamla.

De hade längtat efter årets höjdpunkt. Särskilt Alva! Hon hade gjort i ordning en julklapp till tomtefar.

Alva har just lagt napparna åt sidan och tyckte att tomten kunde få dem i julklapp. Ger man tuttarna till tomtegubben är det nog definitivt färdigtuttat för Alva.

Axel och Alva gick först till kolarkojan, en bra bit in i skogen. Där satt tomtefar och tog emot önskelistor och bjöd barn och vuxna på knäck. Tomtegubben blev en aning ställd när han själv fick ett paket men fann sig snabbt och lovade omgående att komma till Mjösjö på julafton.

Syskonen Ekerlid gick vidare till tomteverkstan. Där fick man inte komma in men det gick bra att titta in genom fönstret där tre ungtomtar slog in och staplade paket på varandra.

Musiktomtarna spelade durspel inne i storstugan, där man också kunde få glögg och kaffe. I sommarfjöset fanns en barntombola samt möjligheter att köpa hantverk.

Den här dagen brukar vara välbesökt. Ett par hundra personer är inte ovanligt, berättar Margita Gustafsson, ordförande i Rissnaortens hembygdsförening.

200 personer visar att tomtekvällen fyller en uppgift.

Jo, men visst. Tomtekvällen på Lillsandsvallen bör vara Sveriges bästa familjearrangemang? Miljön är sagolik, i flera bemärkelser.