Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns det en flock med hästar

Under tisdagen var det högtidligt värre på Wången.

Landets första anläggning där hästar får röra sig fritt i flock dygnet runt och där utfodringen är automatisk invigdes.

Active Stable kallas det hela för och metoden tillämpas på flera håll i världen.

– Hästen är ett flocklevande djur anpassat för stäppen. En häst äter mer än halva dygnet och fryser inte som en människa. Det här sättet att hålla häst gör mycket för hästens välbefinnande och är dessutom billigare är traditionell hästhållning, sa Kees de Jong, affärsområdeschef för Hästnäringens nationella stiftelse innan invigningen.

Active Stable innebär förutom att hästarna lever i flock också att de kan äta och dricka när de vill. Men med hjälp av ett chip på varje häst och en datorstyrd anläggning bestäms hur mycket mat varje häst ska få. I en stor ligghall kan djuren söka skydd när vädret är dåligt.

– I stället för att stå i en trång box nattetid är hästarna ute. De får bättre luftvägar, rörelser, matsmältning och psykisk stimulans. Dessutom får de äta när de vill. I dag är det vi människor som bestämmer när fodret serveras, menar Kees de Jong.

Man räknar med att grupphästhållningen innebär att det tar ett par timmar att utfodra och mocka 25 hästar. I traditionell hästhållning tar det 17 timmar.

Wångens styrelseordförande och Svensk travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg klippte bandet och invigd formellt den nya miljonsatsningen.