Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns fördelar för studenten

Den 15 april ska den vara inne, din ansökan till universitet eller högskola om du tänkt plugga i höst. Moa Neuman, ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer, SFS ger råd inför valet.

Annons

- Man ska börja med att välja en utbildning som man vill gå, vad man vill göra med sitt liv. Sedan letar man efter ett ställe där man kan trivas och leva några år, säger hon.

Hur valde du studieort?
- Min utbildning fanns i Stockholm och Göteborg, det var 2001. Då var det bland annat bostadssituationen som avgjorde. Det var lättare att få bostad i Göteborg, i Stockholm hade jag fått bo hos en kompis.

Några skolor och kommuner går ut med olika erbjudanden till nya studenter. Hur ser SFS och du på det och vad tror du det är som får studenterna att bestämma sig?

- Jag tycker att det är bra att man försöker ta hand om de studenter som kommer till orten. Vi delar ut ett pris varje år, SFS Studentstad till en stad där man samverkar så att staden blir så bra som möjligt för studenter. Men jag hoppas att man väjer på grund av utbildningen. Sedan är det så personligt vad var och en vill ha, man får googla runt och titta på erbjudandena. Rabatter i kollektivtrafiken från campus och till bostaden kan vara bra.

Vi har surfat och ringt runt till informatörer och pressansvariga vid landets största lärosäten och/eller deras studentkårer. Det är inte alltid all information finns på hemsidan eller så kan den vara svår att hitta, så det är alltid bäst att ta en egen kontakt angående det som man själv uppskattar. Flera universitet är uppdelade på olika orter och campus som får olika erbjudanden.

Ekonomiska förmåner för studenter kommer från olika håll, kommuner, landsting/regioner och privata företag. Studentkårerna har också förhandlat fram olika lokala avtal och rabatter eller, som på Stockholms universitet bekostat mikrovågsugnar och kopiatorer. Växjö kommun ger nya studenter ett välkomstpaket med biobiljetter, busskort med mera. Villkoret är att studenten folkbokför sig där.

I Hässleholm ordnar kommunen tillgång till bärbar dator för studenter på datastystemutvecklingsprogrammet en utbildning som hör till högskolan i Kristianstad. När internet var nytt var det vanligt att studenter erbjöds gratis eller billigt internet. Nu heter det på många ställen att ”bredband ingår i hyran”. I exempelvis Jönköping har studenterna fri tillgång till trådlöst nätverk på campus.

De äldre universitetsstäderna, Lund till exempel går sällan ut med erbjudanden.
- Man har en lång tradition och ett starkt rykte och menar sig kunna komma tillräckligt långt på det, säger Eva Frisendahl, vice ordförande vid Lunds universitets studentkårer.
Högskolan i Skövde har lockar inte heller med extra förmåner.
- Det är bara utbildningarna som ska sälja, säger skolans presskontakt Kristina Appelqvist.

Fler studentförmåner:
Blekinge tekniska högskola: Bostadsgaranti inom varje campus. Gratis resor mellan skolans orter för kårmedlemmar.
Chalmers tekniska högskola: Billiga resor mellan skolans två campus.
Göteborgs universitet: -
Högskolan Dalarna: Bostadsgaranti. Rabatter på kollektivtrafik.
Högskolan i Borås: -
Högskolan i Gävle: Bostadsgaranti. Rabatt på busskort.
Högskolan i Halmstad: Bostadsgaranti.
Högskolan i Jönköping: Trådlöst nät verk kostnadsfritt för studenter på campus Jönköping.
Högskolan i Kalmar: Bostadsgaranti. Rabatt på flyg och taxi.
Högskolan i Skövde: -
Högskolan Kristianstad: Bostadsgaranti.
Högskolan på Gotland: Boendegaranti. Flygrabatt.
Högskolan Väst: Bostadsgaranti.
Karlstads universitet: Bostadsgaranti. Vissa hyresvärdar erbjuder garanterad barnomsorg och hyresrabatt. Studentkåren driver egen förskola.
Karolinska institutet: Gratis buss mellan sjukhus och campus.
Kungl. Tekniska högskolan: -
Linköpings universitet: Rabatt på kollektivtrafik. Gratis campusbuss.
Luleå tekniska universitet: Ett antal lokala rabatter.
Lunds universitet: En liten rabatt i kollektivtrafiken
Malmö högskola: Rabatt på kollektivtrafik.Rabatt på kulturevenemang.
Mittuniversitetet: Bostadsgaranti.
Mälardalens högskola: Bostadsgaranti i Eskilstuna och Västerås.
Stockholms universitet: -
Södertörns högskola: -
Umeå universitet: Akutrumsförmedling.
Uppsala universitet: Student kan få förtur i bostadsköer. Studentkåren har bostadsjour.
Växjö universitet: Studentkåren har egen bostadsförmedlare. Välkomstpaket med rabatter till dem som folkbokför sig i kommunen.
Örebro universitet: Bostadsgaranti. Värdechecker till studenter som folkbokför sig i kommunen.

Annica Brenander
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se