Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns jobben 2014

Bland vinnarna på den framtida arbetsmarknaden hittar man skogsmaskinförarna.

– Det finns redan nu ett stort behov av skogsmaskinförare och vi hinner inte möta efterfrågan, säger Karl Komstedt på Torsta.

När arbetsförmedlingen nu har presenterat sin senaste yrkeskompass för jobbmöjligheterna i Jämtlands län för det kommande året är det några sektorer som sticker ut.

De lediga jobben kommer främst att finnas inom vård och omsorg, handel, hotell och restaurang. Men då ska man ha i åtanke att vård- och omsorgsyrket är det vanligaste yrket i Sverige och att man inom en tioårsperiod förväntar sig stora pensionsavgångar.

Även skogsmaskinförare är, och kommer fortsatt att vara, eftertraktade på arbetsmarknaden spår arbetsförmedlingen. Det är något som man märker tydligt på skogsutbildningen på Torsta i Ås.

– När gymnasieeleverna som utbildar sig till skogsmaskinförare går i trean brukar entreprenörerna redan vara och rycka i dem, säger läraren Ulf Moe.

Men trots att skogsbranschen skriker efter maskinförare är intresset för utbildningen bland ungdomarna ganska svalt. En missmatch som man även märker av i andra branscher.

– När vi möter näringen får vi signaler om att de söker fler utbildade skogsmaskinförare, berättar Karl Komstedt som är projektledare på Torsta.

– Men till nästa års intag har vi hittills bara 14 sökande på 30 platser.

I ett klassrum på Torsta sitter Olle Kjellman från Krokom och kör skördare i en verklighetstrogen simulator. Han går första året på Torstas skogsutbildning och bestämde sig redan tidigt på högstadiet att det var skogen som gällde.

Tankar på framtida arbetsmarknad och lön var av mindre betydelse för vilken utbildning han till slut sökte. Viktigast var att trivas.

– Efter den här utbildningen kommer jag att läsa vidare på högskolan till jägmästare i Umeå eller till skogsmästare i Skinnskatteberg. Jag tror att det lönar sig i längden att läsa vidare, säger Olle Kjellman.

Och där slår han huvudet på spiken. För vill man vara attraktiv på den framtida arbetsmarknaden är det utbildning som gäller.