Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns länets bästa hälsocentral

Länets bästa hälsocentral finns i Backe.

– Det beror nog på att vi är en liten mottagning och att patienterna känner oss, säger Elisabeth Sundequist.

När landstingets årliga patientenkät presenterades i förra veckan låg hälsocentralen i Backe åter i topp. För några år sedan korades man till landets bästa hälsocentral men nu får man nöja sig med att vara länets bästa.

– Det är ett betyg på att vi har skött oss, säger distriktssköterskan Elisabeth Sundequist.

– Det känns som en tävlan och en sporre varje år som enkäten kommer och vi försöker förbättra oss varje år för att uppnå ännu bättre reslutat.

På hälsocentralen i Backe finns fotvård, sjukgymnastik, en psykolog några dagar i veckan och en barnmorska som kommer vid behov.

– Just nu har vi något av en babyboom här i Backe så barnmorskan är har ganska ofta, säger Elisabeth Sundequist.

På läkarfronten, däremot, ser det lite sämre ut. Efter att den fasta läkaren sedan många år slutade förra året har man haft svårt att rekrytera en ny. Elisabeth Sundequist berättar att man har patientunderlag för mer än en läkare men i nuläget har man bara läkare på 60 procent.

– Vi försöker rekrytera läkare men än så länge har vi inte hittat någon.

Det geografiska upptagningsområdet för hälsocentralen sträcker sig från Backe till Rossön inklusive utbyar. Men det goda ryktet och det fria vårdvalet gör att man har patienter ända från Strömsund och Östersund.

Hälsocentralen är inrymd i bottenvåningen av den gamla sjukhusbyggnaden, en fem våningar hög betongkoloss som en gång i tiden betecknades som Europas modernaste sjukhus.

Ruth Sundén är 92 år gammal och har tagit hissen ner till hälsocentralen från äldreboendet Älvgården några våningar upp.

– Hälsocentralen är bra, det har den varit länge och det är bra att den är nära.

Även Anita Häggström från Backe är nöjd med sin hälsocentral.

– Ringer du och har problem får du hjälp direkt. Inget ifrågasätts, de frågar bara hur man mår. Personalen är vänliga och trevliga.

Att den lilla hälsocentralen i Backe år efter år placerar sig i topp i patientenkäterna tillskriver personalen att man har ett bra teamwork kring patienterna. Men det finns förbättringsområden.

– Vi måste få patienterna att känna sig mer delaktiga i vården, säger Elisabeth Sundequist.

– Där måste vi bli bättre.