Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns länets bästa skola

Krokoms kommun har länets bästa grundskolor. Det visar den senaste rankingen av landets 290 kommuner som gjorts av Lärarnas Riksförbund.

Krokom hamnade på 18:e plats. Länets övriga kommuner återfinns däremot långt ner på listan: Östersund 66, Berg 84, Härjedalen 137, Strömsund 146, Åre 187, Bräcke 203 och Ragunda 223.

– Det här är ytterligare ett kvitto på att vi har riktigt bra skolor. För Krokom har också legat väl framme på andra rankinglistor över kvaliteten i grundskolan.

– Så det känns jättekul, säger Birgitta Lundgren, barn- och utbildningschef i Krokoms kommun.

Rankingen bygger på statistik från 2008 och har följande sex parametrar:

• Lärartäthet

• Antal lärare med pedagogisk utbildning

• Kostnad per elev

• Resultatet i de nationella ämnesproven

• Andelen elever som har gymnasiebehörighet då de går ut årskurs 9

• Andelen elever som uppnått målen i samtliga ämnen i årskurs 9

– 2008 gick 95 procent av våra niondeklassare ut med gymnasiebehörighet. Snittet för landet är 89 procent. Och 87 procent av niorna klarade målen i samtliga ämnen jämfört med 76 procent i hela riket.

Birgitta Lundgren berättar också att 91 procent av kommunens grundskolelärare har pedagogisk utbildning. Motsvarande siffra för landet är 76 procent.

Sveriges bästa grundskolekommun är Torsås i Småland. Södertälje är den sämsta.