Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns Östersunds schysstaste matkasse

På Coop Konsum och Ica Maxi hittar du Östersunds schysstaste matkasse. I alla fall om du vill handla miljömedvetet.

Coop Konsum och Ica Maxi har de flesta av de sex ekologiska produkter som Naturskyddsföreningen nu lyfter fram som "viktiga varor att börja med". Där ingår bland annat mejerivaror, kaffe, bananer och kött.

– Roligt att vi hittade så många produkter här i Östersund, säger Mikaela Holm, en av de från naturskyddsföreningen i Östersund som genomfört kollen.

– Vi har kollat vilka affärer som haft ekologiska och Fairtradevaror. Undersökningen gjordes i samband med miljövänliga veckan, förklarar Erik Lindblom, Naturskyddsföreningen.

Ekologiska varor är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och därmed bättre både för de som jobbar vid odlingarna som de som konsumenterna.

– Samtidigt bevaras den biologiska mångfalden, säger Erik Lindblom.

– Helt klart är det så att dessa varor efterfrågas mer och mer av kunderna. Efterfrågan har blivit betydligt större. Jag tror att Naturskyddsföreningens kampanjer medför att folk får upp ögonen vad gäller miljötänkt, säger Mikaela Holm.

Det kan bli dyrt att vara en miljömedveten kund. Ekologiska varor är ofta dyrare att inhandla. Men det finns möjligheter att komma runt den ökade utgiften.

– Ta cykel i stället för bil till affären så slipper du utgiften för bensin. Och köp med mer eftertanke, köp mindre onyttigt, tipsar Erik Lindblom.

Kassen innehåller bland annat ekologiska bananer, russin, kaffe, potatis, kött och mjölk. Varor med Fairtrade stämpel var kakor, te, kaffe, bananer, choklad och glass.