Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här firades med tårta – hela Lorås får fiberuppkoppling mot nätet

Det firades rejält i Lorås Bygdegård på tisdagskvällen. Orsaken var att Lorås är första byn i Strömsunds kommun som ansluts till fibernätet.

– Det här har vi väntat på länge, säger Anders Pålsson, bygdegårdsföreningens ordförande då de första besökarna anländer till det tårtkalas som betydde att Lorås fått fiber.

Mötet i bygdegården hade lockat åtminstone en person från varje fastighet. Och tårtor fanns det gott om, men först skulle Servanets representanter, som äger fibernätet, förklara hur byborna skulle utnyttja den nya tekniken på bästa sätt.

För tre år sen fick Lorås beskedet att byn skulle kunna få fiber. Nu är så gott som samtliga fastigheter anslutna. Nu ska avtal väljas, anslutningar genomföras och bredbandshastighet, larm och telefoni med mera ska installeras.

– Det kommer att bli mycket lättsammare att bo här jämfört med tidigare, både som företagare och privatperson. Att få kontakt med omvärlden på ett annat sätt, de äldre kan få säkerhetslarm och dessutom att kunna säkra den fasta telefonin, säger Pålsson som samtidigt tycker det är en fjäder i hatten att vara första byn i kommunen som får fiber.

Hans råd till de byar som är i starblocken för fiberanslutning är att gå samman i byn för att få en så bra upphandling som möjligt. För det är pengar det handlar om. Men om Pålsson räknat rätt kommer det att bli både billigare och snabbare jämfört med i dag.

– Min totala kostnad för telefoni, data och tv kommer att sjunka med flera hundra kronor i månaden plus att det blir mycket snabbare och smidigare, säger han som blir "on line" i helgen efter lite kabeldragning.

Och Sven-Erik Svensson har redan kopplat in sig. Trots sin ålder, passerat de 80, har han spelat en stor roll i utbyggnaden av fibernätet i Lorås.

– Jag har sprungit runt från första dagen vi pratade om det här och fått folk att teckna sig, säger han med ett stort garv.

Men så ser han till vad fibern kommer att betyda för Lorås, men då tar han hjälp av ungdomarna i byn.

– De yngre de säger att fibern är lika viktigt för byn som att 45:an går förbi. Och jag håller med, säger Svensson.