Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här förbereds Guldgalan-middagen: "Den här menyn kommer att bli en snackis"

Nästan 1600 gäster ska serveras i samband med torsdagens Guldgala. Det är ett evenemang som i antalet gäster slår självaste Nobelmiddagen med hästlängder.

Annons

Produktionen är i full gång. Kökspersonalen jobbar för fullt, såväl ordinarie personal och extra personal är inkallade. Det hackas, det skärs, det kokas och steks om vartannat. Förrätten består av fyra delar, varmrätten av en och desserten av tre delar. Det handlar med andra ord om att sköta många moment samtidigt.

– Allt sker i samarbete med Elaine Asp på Hävvi i Glen, det blir en samiskinspirerad meny, säger Martin Olofsson kökschef på Quality Frösö Park Hotel med ett tungt ansvar på sina axlar.

LÄS MER: Fredrik Reinfeldt gjorde karriärens häftigaste entré på Guldgalan

Arbetet med att sätta menyn startade för en dryg månad sedan. Därefter vidtog arbetet med att skaffa fram råvaror, nog så kinkigt med tanke på vilka volymer det handlar om.

– Men nu finns alla råvaror och allt är under bearbetning, säger Olofsson helt trygg med att allt ska gå bra.

Allt handlar om logistik och planering.

– Laga mat, det kan vi. Och det vet vi. Nu handlar det om benhård logistik och planering, säger Olofsson.

På torsdag flyttar hela köket från Quality Frösö Park Hotel upp till Convention Center, till själva festlokalen. Detta sker bland annat med hjälp av kylbilar. Först då kommer de nära 1600 tallrikarna att bearbetas för att allt ska stå klart till klockan 19.30 då samtliga gäster ska kunna sätta sig till bords.

Utöver detta ska 150 gäster ha snittar innan middagen serveras, dessutom ska alla artister och övrig personal ha sin mat, totalt några hundra personer ytterligare.

Vad Gulgalan omsätter i pengar vet inte Martin Olofsson på raken, bara att hotellet kontrakterat sig för att ordna maten till Guldgalan tre år framåt.

Och om du skulle ha turen att komma över en likadan meny ute på restaurang skulle prislappen landa på cirka 750 kronor.

– Värt vartenda öre. Den här menyn kommer att bli en snackis, det kommer att bli en stor matupplevelse. Detta är fantastiskt kul, inte alls gruvsamt, jag sover gott på nätterna, intygar kökschefen.

---

Mer om Guldgalan 2015:

Däckshopen nominerad i Guldgalan – marknadsför med nytt grepp

De är nominerade till Årets gröna guld: – Det känns väldigt roligt

TV: Vad ska du ha på dig på Guldgalan? Gästerna avslöjar sina galakläder

TV: Här förbereds Guldgalan-middagen: "Den här menyn kommer att bli en snackis"

Elaine Asp står för Guldgalans meny – så här ser den ut

Missöden och framgångar i Guldgalans 15-åriga historia

15 priser ska delas ut – så här fungerar Guldgalan

Här är artisterna som spelar på Guldgalan

Här hittar du listan på alla som är nominerade till Guldgalan 2015.

Här är årets tema på Guldgalan – och TV4-profil tar över som konferencier

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2014 här

Här hittar du allt om Guldgalan samlat