Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ger stafettstoppet läkarbrist i sommar

Zätagränd, Frösön och Torvalla. Det är några av de hälsocentraler där stafettläkarstoppet i landstinget kommer märkas tydligt till sommaren och hösten.

Annons

På fredagen gjorde Jämtlands läns landsting en lista till Arbetsmiljöverket om vilka konsekvenser som stoppet för stafettläkare kommer att få – och vilken handlingsplan man har för att möta dem.

Det mest konkreta är att en del hälsocentraler blir bitvis utan läkare framöver.

I sommar kommer hälsocentralen på Zätagränd i Östersund att vara utan läkare i en eller två veckor. Och det kommer bli väldigt låg bemanning på Frösöns hälsocentral. Där kommer det under flera veckor bara vara en läkare som arbetar.

– Sedan till hösten är det tunt med läkare i Torvalla. Den hälsocentralen kommer därför med all sannolikhet att göras om till distriktssköterskemottagning, säger Olle Christmansson, chef för primärvården.

Han berättar att i normala fall under somrarna är det halv bemanning på hälsocentralerna. Men i år kommer det på flera ställen bli hälften av halv bemanning.

Nyligen har distriktssköterskorna på Frösö hälsocentral skrivit ett öppet brev till landstinget där de uttrycker en oro för sin arbetsmiljö, med ökad stress och risk för att göra felprioriteringar, vilket skulle kunna drabba patienterna. Olle Christmansson känner till brevet.

– Personalen har en sund oro. Men vi förstår att om resurser minskar måste vi minska antalet patientbesök. Och det är inte meningen att distriktssköterskorna ska göra läkarnas jobb.

Han berättar att om det kommer en patient som behöver läkarhjälp får den patienten i så fall hänvisas till en mottagning där läkare finns.

– Det kommer nog bli mer tryck på akuten på Östersunds sjukhus.

En annan konsekvens är att en del återbesök för patienter kan strykas om besöken inte behövs.

– Vi ser över vilket utbud vi ska erbjuda, säger Christmansson.

Han säger också att landstinget kommer att gå ut med mycket information till allmänheten. Till exempel att man gärna kan ringa till sjukvårdsupplysningen 1177. Som det är i dag ringer många direkt till hälsocentralerna.

På måndag ska Olle Christmansson ha ett telefonmöte med Arbetsmiljöverket där de ska diskutera den lista som landstinget har skickat till verket.

– Naturligtvis är det här en stor omställning för befolkningen och primärvården, säger Christmansson.

Annons