Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här gör de skolmaten mer vegetarisk: "Det är en investering"

Orrvikens skola ska minska matsvinnet och öka mängden vegetarisk mat. Allt för att bli mer klimatsmarta.

Sedan februari i år har Orrvikens skola infört fler vegetariska luncher. Eleverna har undervisats om matens ursprung och vikten av att inte slänga den. Gunhild Kopka är lärare på skolan och också den som främst arbetar med projektet. Hon säger att det är viktigt att få eleverna att börja tänka på vad de stoppar i sig.

– Om man ska förstå varför man inte ska slänga mat så är det bra om man har en förståelse för vart den kommer ifrån. Hur den har odlats och vart den kommer ifrån och hur den har fraktats hit till köket.

Vidare säger hon att mer vegetarisk mat i skolorna skulle kunna minska klimatpåverkan. Detta eftersom maten som odlas då går direkt till mänsklig konsumtion snarare än som föda åt de köttdjur som vi äter. Men samtidigt vill hon inte helt slopa köttet.

– Man skulle ju kunna ha vegetariskt en eller kanske till och med två dagar i veckan. Det behöver inte heller vara helt vegetariskt utan det kanske räcker med mindre kött i köttfärssåsen och mer tomater, linser eller bönor.

Östersunds kommun ingår i en ideell förening som kallas Klimatkommunerna och det är därför som Orrvikens skola fått förfrågan om att vara med i projektet VEGA. Även Sörgårdsskolan i Brunflo deltar. Syftet är att minska klimatutsläpp från livsmedelsinköp. Än så länge vet skolan inte om arbetet gett effekt då inga mätningar kring matsvinnet har gjorts, men barnen verkar ha blivit engagerade i alla fall.

– De pratar mycket mer om mat nu än vad de gjorde förr och många har frågat när vi ska ha VEGA-mat, säger Gunhild Kopka.

Nu ska en handlingsplan skrivas till höstterminen och tanken är att köket ska jobba med elevernas visioner som utgångspunkt. Att få eleverna mer delaktiga i skolmaten ska göra dem mindre benägna att slänga den.

Edla Nilsson och Rut Melkersson går i årskurs fyra och sitter med i skolans matråd. Där får de prata om vad som kan göras för att påverka miljön till det bättre. Båda två gillar de nya vegetariska tillskotten, även om det kan kännas lite ovant.

– Det kan smaka lite annorlunda ibland, men det är bättre för miljön så det är bra. Men ibland kan smakerna vara lite konstiga, som en smak man aldrig har smakat förut, säger Edla Nilsson.

Enligt Gunhild Kopka är projektet väldigt viktigt om det ska bli någon förändring i den globala uppvärmningen. Om barnen lär sig att förstå matens klimatpåverkan tidigt kan de ta med sig det senare i livet.

– Det här är en investering i elevernas kunskaper. Att de lär sig vad de äter och vikten av vad de väljer att äta, säger hon.