Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har EU-bidragen lett till förändring.

/
  • Konsum flyttade från torget och fick köpa en tomt vid Produkthuset för 2 miljoner kronor. EU-kommissionen ansåg att Sverige gett otillbörligt statsstöd eftersom Lidl erbjudit flera miljoner kronor mer. Domen är överklagad och Åre kommun har därför inte sett till några pengar ännu.
  • Polisen har varit på Åregården och rekat inför EU-ministermötet i sommar. Det ska vara tryggt och säkert när regeringen kommer hit, menar Anne Johansson. Här ser vi Mattias Jonsson.
  • – Vi har hoppat på allt som de stora företagen lämnat efter sig, säger Anneli Kålen med ett jättegarv. Här ser vi henne i finsoffan tillsammans med Eva Jonsson.

EU har haft ett finger med i flera viktiga händelser i Åre. Det var EU-bidragen som hjälpte byn att få en överdrivet stor kongressanläggning vid Åresjön. Men det var också EU som gav kommunen en rejäl bakläxa eftersom man brutit mot lagen och gett otillåtet statsstöd.
– Var man än sätter ned foten så ställer vi oss på en EU-grej, menar Jan Andersson som är näringslivschef på Åre kommun.

Annons

EU-parlamentsvalet närmar sig med stormsteg och det börjar på allvar märkas i debatten. Hoppfulla kandidater slåss om medieutrymmet och vallöften strös ut till höger och vänster.

Men hur är det då i vardagen, märks det att vi är ett medlemsland, diskuteras valet överhuvudtaget och har EU någon inverkan i en glesbygdskommun som Åre? ÖP gör en kort resa mellan Järpen och Åre för att höra efter med några kommunbor.

kommunhus-et i Järpen. En undersökning, som Sveriges kommuner och Landsting gjort, visar att över hälften av kommunernas verksamhet direkt eller indirekt påverkas av EU-beslut.

Vi kliver in i näringslivschefens kontor.

Jan Andersson plockar fram flera belägg på att EU-bidrag lett till förändring. Men det finns bara ett klockrent exempel:

– EU-bidraget på 27 miljoner var avgörande för Holiday Clubs etablering.

och Holiday Club, som byggdes 2004, skulle få Åre att växla om från att enbart vara en vinterort till att bli en helårsdestination. Multihallsprojektet föregicks av en gemensam vision som kommunen och näringslivet utformade, Vision 2011, som fokuserade på att få Åre att växa till sig.

– Dessutom blir jag för varje dag som går alltmer övertygad om att om vi inte hade tagit i så mycket och byggt så stort så hade det aldrig blivit så stor skillnad för Åre.

Jan Andersson har sett exempel i kommuner där man inte vågat satsa på projekt i den här storleken.

De projekten har inte heller fått den stora inverkan man hoppats på.

Vi lämnar kommunkontoret och ger oss ut på E14. Vi passerar Undersåker där kommunalrådet Eva Hellstrand bor. Ni vet, hon var ju EU-motståndarnas ledare, och blev efter nederlaget kommunpolitiker.

Vi gör inget stopp utan bestämmer oss för att besöka Brattlands Åkeri som Anneli Kålen och Jan Karlsson driver.

Företaget startades redan 1936. I dag har företaget 25 anställda och gör allt från anläggningsjobb till slamtömning och fastighetsskötsel. Företaget är som en kameleont som anpassar sig efter konjunktur och efterfråga.

– Vi har hoppat på allt som de stora företagen lämnat efter sig, säger Anneli Kålen med ett jättegarv.

många jobb för Brattlands Åkeri i Åre under den stora byggboomen.

– Det har ända sedan Holiday Club och Åre stationshus byggdes blivit fler arbetstillfällen. Och folk behöver någonstans att bo och det är där vi kommer in, säger hon.

Men samtidigt som Åre har vuxit har servicen i närliggande byar blivit sämre. Ett kännbart exempel för ett åkeriföretag är att bensinmacken i Undersåker har stängt.

på tal säger Eva Jonsson, kontorist på företaget, att hon önskade att det fanns mer information om valet. Hon har inte sett skymten av vare sig politiker eller valaffischer.

– Det är för tyst, det är som om de inte vill att vi ska rösta, konstaterar hon.

Vi drar vidare och stannar till i det kakaofärgade huset vid Preem-macken i Björnänge. Här finns Åre Chokladfabrik som fått investeringsbidrag av EU. Eva-Lena Grape, som är en av de tre ägarna, tar emot oss och visar oss runt i de nybyggda lokalerna.

– Nu finns det möjlighet att jobba treskift, säger hon.

Företaget har gått från 180 kvadrat till 700 kvadrat. Vi ska göra omklädningsrum också, tjejerna får byta om här i hallen, berättar Eva-Lena.

chokladfabrik i Åre var pionjärer. De ville göra praliner men de hade inga kunskaper alls. Och under den här tiden fanns nästan ingen i Sverige som kunde hantverket.

– Vi gjorde alla fel. De såg för jävliga ut, skrattar Eva-Lena när hon berättar om sina minnen.

Men de lärde sig och lyckades. Nu är Åre Chokladfabriks varumärke ett av de starkaste i bygden. Deras chokladstrutar brukar synas i alla stora sammanhang i Åre. Om EU-ministrar får varsin strut när de har sitt möte i Åre i juli vet inte Eva-Lena Grape. Företaget kränger aldrig ut sina produkter på det viset. Vi lobbar aldrig, säger Eva-Lena. Det finns ingen tid för det.

säger hej då och går och sätter oss i bilen med magarna fulla av chokladpraliner. Vi far mot Åre by och passerar Åre torg som det blev ett sådant rabalder om för några år sedan. Åre kommun sålde nämligen en tomt till Konsum Nord för två miljoner kronor fastän Lidl erbjudit 6,6 miljoner. Affären anmäldes till EU-kommissionen.

Jag ringer till kommunchefen för att höra hur det gick, fick kommunen de 4,6 miljonerna som konsum var skyldiga?

– Så här är det. EU-kommissionen beslutade att det var ett otillbörligt statsstöd när vi sålde den för två miljoner kronor, de ansåg att differensen var 4,6 miljoner kronor. Konsum Nord har överklagat till EU-domstolen och samtidigt betalt in pengarna till ett konto på länsstyrelsen i Stockholm. Så nu avvaktar alla domen, förklarar Hedberg.

Ingen vet i dagsläget vet om det är staten eller kommunen som får pengarna om Konsum förlorar målet. Det är Sverige som är motpart i målet, inte kommunen. Därför kan det bli staten som får pengarna, förklarar Hedberg.

men vi kommer inte in. Det är stängt och hotellet öppnas inte förrän i sommar. Konferenschefen Anne Johansson släpper dock in oss när vi ringer på och vi kliver in i den anrika byggnaden. Det här är Åres första hotell, som Kristina Hansson öppnade 1897.

Det är första gången på flera år som Åregården ska ha sommar- öppet. Regeringen har hyrt hotellet under EU-minstermötet i juli. Så nu fejas det för fullt.

– Vi hinner ju inte bygga om men vi vill ju ha det tipp topp, säger Anne Johansson.

Folk från regeringskansliet och polisen har varit här i ett par omgångar. Det ska vara tryggt och säkert där politiker och tjänstemännen ska bo. Ministermötena är, passande nog i EU-sammanhang, förlagda till Holiday Club och Mix Megapol Arena.

Mer läsning

Annons