Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här har ni ert inflytande Jämtland

Jämtlands riksdagsrepresentanter har nu fått sina ansvarsområden, och det finns ett par viktiga medskick att göra.

Nu är ansvaret fördelat och klart mellan riksdagens nya ledamöter. Utskottsplaceringarna är klara, vilket innebär att vi nu vet vem som kommer sitta i vilket utskott och jobba med vilket politikområde. Jämtland har fått en fjäder eller två i hatten med sina riksdagsledamöters tilldelade roller. Det största ansvaret och viktigaste positionen gick till den centerpartistiska kryssfavoriten i länet.

Två av Jämtlands riksdagsrepresentanter kommer sitta för Socialdemokraterna. Anna-Caren Sätherberg blev suppleant i näringsutskottet och Kalle Olsson det samma i försvarsutskottet. Sätherberg kan i det viktiga näringsutskottet driva frågor om basindustrin och vikten av säker och prisvärd tillgång på el. Viktigt för alla jämtlänningar.

Olssons utskott kan komma att få en allt tyngre roll framöver, både i debatten och i samhället. Det svenska försvaret är avsevärt nedbantat i dag mot vad det varit. Detta i kombination med faktumet att vi inte har en lägre hotbild i dag borde vara skäl till oro. Ett aggressivt Ryssland har gång på gång kränkt svenskt luftrum och aktualiserar försvarsfrågan. Socialdemokraterna vänder sig som bekant mot att ens diskutera ett Nato-medlemskap, men det vore önskvärt med en diskussion om vi verkligen kan ha ett litet försvar, och samtidigt inte vara medlemmar i någon annan större allians.

Saila Quicklund för Moderaterna blir ledamot i kulturutskottet. Där bör hon driva frågan om idrott och kultur för hela landet, för att undvika en ensidig satsning på storstadsregionerna.

Den viktigaste rollen tillfaller Centerpartiets Per Åsling som blir ordförande i skatteutskottet. Han kan göra en stor insatts som balanserande kraft mot den nya S-regeringens aviserade skattehöjningar. Världens högsta marginalskatt bli ännu högre, avgiften på arbete höjs för både unga och pensionärer, brytpunkten sänks. Budskapet är tydligt, det ska inte löna sig att utbilda sig och arbeta hårdare. C var det av allianspartierna som starkast stod upp i valrörelsen mot nya skattehöjningar. Att Åsling nu får möjligheten att vara utmanare till vänsterns tankefigurer i sitt utskott är utmärkt.

Enskilda ledamöters inflytande över politiken kan alltid diskuteras, men att tydligare följa upp och avkräva ansvar är viktiga steg på vägen för att göra detta inflytande tydligare. Medborgarna har all rätt att få veta vad deras representanter gör och vilka frågor just de driver.

Demokrati mår bra av transparens.