Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här har ni Härjedalens OS-hopp i Sotji

Härjedalen har ungefär en promille av Sveriges befolkning, men landskapet har producerat nära fem procent av deltagarna i årets OS-trupp på 106 aktiva.

Fem är födda i Härjedalen och en sjätte, curlaren Fredrik Lindberg, faktiskt uppväxt och förknippad med Hede.

Den starka representationen kan förklaras av starka epoker under några år i just curling och längdskidor.

Av de fem är det bara stjärnan i nya skicross, Viktor Öhling-Norberg, som tävlar för en Härjedalsklubb, nämligen Funäsdalens SK.

Viktor räknas som en av grenens medaljfavoriter. Curlingtjejerna Margareta Sigfridsson och Maria Prytz, finns i Skellefteås curlinglag. Med ett färskt VM-silver i bagaget tillhör laget medaljfavoriterna.

Lika stor chans har herrlaget där Fredrik Lindberg numera ingår i Karlstad CK:s lag, världsmästare 2013.

Skidessen Ida Ingemarsdotter med Sveg som ursprung, tävlar sedan länge för Åsarna IK, liksom jämngamle Lars Nelson från Funäsdalen.

Åsarna är för övrigt den klubb som, tillsammans med Detroit Red Wings har flesta aktiva i den svenska OS-truppen, nämligen en sextett.

Ida har haft en spikrak karriär med medaljer i JVM och U 23 VM innan hon i de två senaste VM för seniorer tagit sammanlagt ett guld (sprintstafett med Charlotte Kalla) och fyra silver.

I den svenska VM-historien är Toini Gustafsson-Rönnlund den enda som har lika många VM-medaljer. Ida är den enda av de fem härjedalingarna som gör sitt andra OS. Hon fick hoppa in som reserv i den långa stafetten vid VM i Vancouver.

Samma år, 2000, som då 15-åriga Ida vann USM i sprint i Funäsdalen tog Lars USM-guld i stafett för sin hemmaklubb. Hans medaljchans i år ligger också i om han skulle få en plats i stafettlaget. Hans riktiga nysatsning har börjat senare och det finns utvecklingskapacitet till både kommande VM och OS.