Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här införs det stafettläkarstopp

Ett landsting inför ett omedelbart stopp för hyrpersonal och i en region införs ett liknande stopp från och med 1 oktober.

Det är i Blekinge läns landsting som ett omedelbart stopp införs efter beslut i landstingsstyrelsen. "Det blir nu förbjudet att anlita bemanningsföretag i Landstinget Blekinge under resten av året", meddelar landstinget på sin hemsida. Syftet med beslutet är att undvika ett ekonomiskt underskott vid årets slut. Landstinget hade räknat med ett plus på 17 miljoner kronor, men nu tyder prognosen på att det i stället blir ett minus på 8 miljoner. Försämringen beror till stor del på ökade kostnader för stafettläkare på medicinkliniken vid Blekingesjukhuset. Även inom psykiatrin och primärvården har kostnaderna för inhyrda läkare ökat, enligt Dagens medicin.

Från och med 1 oktober inför även Västra Götalandsregionen ett stopp för att anlita bemanningsföretag. Personaldirektören, Marina Olsson, säger till Dagens medicin att detta är en del av regionens långsiktiga arbete med att minska beroendet av inhyrd personal.

I Jämtlands läns landsting infördes ett stafettläkarstopp på hälsocentralerna i Östersund med början under sommaren 2013. Beslutet, som fattades av en enig landstingsstyrelse, orsakade stor turbulens och ett antal distriktsläkare valde att lämna sina tjänster eftersom de befarade att såväl patientsäkerhet som arbetsmiljö skulle försämras drastiskt. Beslutet upphävdes hösten 2013 och innebörden ändrades till att användningen av stafettläkare i primärvården ska upphöra inom en tvåårsperiod. Men så har det inte blivit. Tvärt om, kostnaden för inhyrd personal har ökat.

Läs mer:

Politikerna backar om stafettläkarstoppet - riskerna blev för stora

Läkare: Primärvården har havererat