Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har inte fullföljt någon spårning"

Har de rekat en bäverjakt eller förberett illegal vargjakt?

På måndagen inleddes rättegången mot de fem männen – som fick genomgå långa förhör.
– Jag har inte fullföljt någon spårning, sade en av dem.

09.00 fortsätter rättegången, vi finns på plats och rapporterar direkt. Följ rättegången här!

När Mora tingsrätt slog upp dörrarna på måndagsmorgonen möttes personalen av en manifestation.

Ett femtio-sextiotal människor från den vargkritiska organisationen Folkaktionen ny rovdjurspolitik hade slutit upp för att stötta de fem män från Härjedalen som åtalats misstänkta för att ha jagat varg illegalt i norra Dalarna.

På skyltarna stod budskap som "Jägaren är fredlös", och ett antal uniformerade poliser fanns på plats – men allt gick lugnt till.

Det var däremot ont om luft inne i rätten. Det uppmärksammade fallet, där fem personer greps våren 2012 som misstänkta för att ha försökt spåra och förfölja varg i syfte att döda och skada, lockade många åhörare.

Utredningen har fått mycket kritik – bland annat för att dröjt två och ett halvt år från gripandet till att rättegången inleddes, men också från advokater och misstänkta som anser att utredningsmaterialet är tunt.

Måndagen kom att handla om förhör med de tilltalade. Alla har förnekat brott, och menat att de i stället rekat för en bäverjakt med danska gäster.

Det längsta förhöret, nästan två och en halv timme, hölls med den man som körde skoter i området – och som åklagaren påstår har sökt, spårat och förföljt varg som de andra fyra skulle skjuta.

Åklagare Åse Schoultz visade spår där hans skoter rört sig kring spår från sändarförsedd varg.

Skoterföraren berättade att han, förutom att reka bäver, också är intresserad av djurspår. Han hade dagarna innan hittat andra spår som han var intresserad av, för att eventuellt kunna rapportera in till länsstyrelsen.

– Här handlar det om att skoter- och vargspår sammanträffats, men jag har inte fullföljt någon spårning, sade skoterföraren.

Han förevisades bilder där skoter- och vargspår gick längs med varandra.

– Jag har tittat på spåret en liten sträcka när det har kommit i min väg och sedan vinklat bort från det, sade han.

Skoterföraren fick också ett sms av en annan åtalad på morgonen: "Läggner varnad". Men det ska inte ha handlat om att polisen var någon tjuvjakt på spåren, utan om att skotern var avställd.

I stället menade skoterföraren att han försökt hjälpa polisen som landade med helikopter framför honom.

– Jag frågade om det fanns något jag kunde hjälpa till med. Jag ritade in på en karta hur jag åkt så att det inte skulle bli något snack, sade han, och berättade att det hela kändes som ett missförstånd.

På tisdag fortsätter rättegången. Då ska fem naturbevakare från tre olika länsstyrelser höras om deras iakttagelser i området.