Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har inte sett en sådan spelare förut"

Han var mycket nära att ta sig in i NBA. I stället blev han MVP i Israel. Nu är han kontrakterad för Jämtland Basket.
– Jag har inte sett en sådan spelare i Sverige förut, säger Torbjörn Gehrke.

Jämtland har nästan jobbat dygnet runt sedan förra måndagen för att hitta en optimal ersättare till Tyler Peters.

Det började med 60 spelare. Sedan gallrade man ned antalet till tio. I helgen fanns det tre spelare kvar.

1. En defensiv skytt på 25–26 år, med flera år i bra ligor.

2. En offensiv två-trea, stark i en-mot-en-spelet och runt 25 år. Också han med meriter från bra ligor.

3. Dwayne Mitchell. 32 år. En superatlet med meriter som till och med slår Darius Hargrove. Han var nära att få kontrakt med NBA-klubben Los Angeles Lakers och blev 2010/11 av Eurobasket.com utsedd till MVP i Israels högsta liga.

– Vi är skyldig våra sponsorer och våra fans det här, säger Torbjörn Gehrke, som därmed kan lägga sex av de mest intensiva dagarna i sitt basketliv bakom sig.

Han och klubbdirektör Peter Johansson har skärskådat amerikanska spelare på video under dessa dagar så till den milda grad att nästan allt annat har fått läggas åt sidan.

– De timmar som "Pecka" och jag har sovit de senaste sex dagarna kan vi räkna på ena handens fingrar, säger Torbjörn, som dessutom var tvingad att agera blixtsnabbt med tanke på tidpunkten.

– Sverige stänger snart före jul och öppnar inte förrän efter nyår. Då gäller det att göra klart med spelare i tid. Men vi vet fortfarande inte om Dwayne blir spelklar till Nässjömatchen (30 december).

I Dwayne Mitchell får Jämtland en närapå unik spelare. Han kan spela på allt från position 1 till 4.

– Dwayne har en enorm atletism och styrka. Han har en NBA-fysik i kroppen.

Vem påminner Mitchell om i sin spelstil?

– Jag har inte sett en sådan spelare i Sverige förut. Jämtland hade Tyrone Levett även om han inte var lika atletisk som Dwayne. Han påminner om Derrick Tarver i Solna, men Tarver passade ju aldrig bollen. Dwayne brukar snitta fem–sex assists per match.

Det som talar lite emot Jämtlands nye amerikan är åldern.

– En basketspelares bästa ålder brukar vara mellan 28 och 32. Jag tror nog ändå att Dwayne har tre-fyra fina år kvar, även om han kanske inte har kvar den fysik han hade när han var 24–26 år.

Ändå är det förstås en chansning?

– Ja, visst! Men det hade det varit vilken vi än hade valt, menar Torbjörn Gehrke, som inser att en spelare av Mitchells kaliber bara kan fångas in under extremt speciella omständigheter.

Precis så var fallet med Darius Hargrove när han kom till Jämtland hösten 2010. Amerikanen hade tvingats lämna sitt lag i Cypern på grund av ekonomiska problem och väl hemma i USA tröttnade Hargrove på att vänta in rätt anbud och slog till när Jämtland frågade.

Sejouren i Jämtland blev en braksuccé. 15 segrar på 35 matcher och 21.9 poäng i snitt.

Att Dwayne Mitchell ska upprepa den insatsen är förstås inte troligt.

Har du pratat med honom själv?

– Ja, jag har pratat med honom på telefon och det märks att han vet vad det handlar om. Han kan namnen på de olika lagen i Basketligan, han vet hur det gått för oss, vilka lag vi ska möta och så vidare.

Frågan är varför han vill komma till Sverige, med en sådan meritlista?

– Man ska ha tur också. Dwayne säger att han vill få ett sammanhängande avslut på säsongen. Han vill lira och ha kul och bädda för ett bra jobb till nästa säsong. Hans agent har berättat för honom att Jämtland är en bra möjlighet, med en bra organisation och att han kommer till ett lag där han behövs, där han får spela på det sätt som han kan.

Mitchells senaste klubb var Westchester Knicks i D-League i USA. Där blev det bara två matcher.

– Vi vet inte exakt vad som hände där, men i hans ålder går andra spelare före. Både de som är aktuelle för NBA, men även de yngre spelarna. Han valde kanske själv att kliva av.

Hur dyr är han?

– I Israel hade han 10 000–20 000 dollar per månad och spelade för Maccabi Rishon Le-Zion som har 150 miljoner kronor i omsättning. Hans lön här är bara fickpengar i jämförelse. Vi har privata sponsorer som går in och sponsrar. De gillar hur vi jobbar och vill bidra till att vi vänder det här.