Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har Jämtland Basket något stort på gång?

Ända sedan i somras har det pågått. Varje vecka, ibland var och varannan dag. Torbjörn Gehrke har matat oss i massmedia och alla andra med ett och samma budskap; det är tid för Jämtland Basket att tänka om; satsa på långsiktig hållbarhet, behålla spelare över tid och inte jaga kortsiktiga framgångar. Hellre fler svenskar än några mediokra utlandsproffs.

Annons

I början var det omöjligt att svälja detta märkliga "piller". Det smakade illa, vi hade kvar vårt kortsiktiga synfält och när resultaten bekräftade våra farhågor kunde vi inte känna någon effekt alls. Fram tills nu.

Plötsligt, upptäcker vi att Gehrkes medicin börjar ge effekt. Jämtland Basket radar upp en, två, tre, ja till och med fyra perioder av storspel. Inte bara en match utan i flera.

Regerande SM-guldmedaljören Södertälje är sekunder från att få pisk i sin egen hemmaborg. Hårdsatsande Sundsvall kommer undan med ett nödrop. I två av tre fall går matcherna till förlängning.

– Vi har tagit stora steg sedan i höstas och jag tror att vi kommer att lyckas. Det vi nu har bevittnat i två matcher i rad är något stort. Ett ungt lag med halva eller till och med kanske bara 1/3 av Sundsvalls spelarbudget spelar jämna matcher med dem. Jag önskar att grabbarna får den uppskattning de faktiskt förtjänar eftersom det finns mycket att glädja sig åt just nu, säger Torbjörn Gehrke.

Ett bärande mantra som han ofta upprepar är att Jämtland i 40 år aldrig gått förbi en kvartsfinal och det senaste decenniet har man jobbat efter samma modell utan framgång. Gehrkes mission är att förändra tänkandet och därmed också byta nederlag mot framgång.

– Vi kan inte år efter år agera på samma sätt vi gjort tidigare. Höjden av galenskap är att göra samma saker om och om igen, men förvänta sig ett annat resultat. Någon gång måste vi våga tro på det vi gör och att det är rätt.

Jag har kritiserat Torbjörn Gehrke förut och kommer säkerligen att göra det igen, men en sak måste jag säga. Den här karl'n har något som jag sällan eller aldrig tidigare stött på bland idrottsledare i Jämtland.

En tro som verkar kunna spränga berg i bitar. En vilja och tjurighet som gränsar till det omöjliga. Men också en energi som saknar motstycke.

– Jag är här i Jämtland för att vända på gårdagen och göra något nytt. Jag har gjort det förr och vi kommer att fixa det den här gången också, säger han, utan att darra.

Det intressanta är att Gehrkes budskap börjar ge effekt, trots att Jämtland har 2–9 i resultatrad (samt två oavgjorda som gick till förlängning). Trots att man precis förlorat två dramatiska matcher mot ärkefienden från Sundsvall.

Direkt efter förlusten mot Sundsvall möts jag av en supporter som inte är arg, inte besviken, men fylld av tro. Han säger:

– Det här kommer att bli bra. Gehrkes jobb är det bästa som har hänt. Här har vi två amerikaner som tänker lagmässigt, inte låter svenskarna stå i ett hörn och titta på medan de själva öser i poäng.

Det var det första tecknet. Det andra, tredje, fjärde och femte kommer strax därpå. Andra åskådare säger samma sak, men med andra ord... "långsiktighet, bygga sten för sten, tålamod ...".

Sedan kommer den kanske tuffaste kritikern av dem alla och säger följande: "Måste bara säga detta. Jag tror också på det Gehrke håller på med. Det man ser i spelet är något helt annat än man sett senaste åren. Det kan säkert bli bra nästa är eller året därpå, men inte med dessa amerikaner" (nåja, lite kritik måste man kunna tåla).

Sedan ringer Tommie Hansson, Sundsvallscoachen som kom i bråk med Gehrke direkt efter matchen. Han säger:

– Jag har stor respekt för det som Jämtland och Gehrke gör. De kämpar på och vill verkligen lyckas. De kommer att bli bra.

Han också. Då inser jag. Gehrkes "predikningar" börjar träffa rätt. Jämtarna är kanske på väg att bli "troende". Steget till att också vi i massmedia ska ställa oss i "Hallelujakören" är nog lite längre bort.

Vi är ändå till naturen mer av felsökare och dessutom vet vi att den unga svensksatsning som Jämtland gör i år är närapå unik. Ingen ligaklubb har tidigare vågat satsa på det här sättet. Det finns alltså inget "prejudikat" som säger att det här kan lyckas.

Kanske är ändå verkligheten precis som Gehrke beskriver. Jämtland Basket och vi runt laget har under lång tid piskat fram en otålig "satsa-nu-eller-misslyckas-stämning". Resultatet: Underproducerande utlänningar och coacher som har avskedats eller gått in i väggen.

Kvar har styrelse och klubbdirektör stått och undrat vad som gått fel. År efter år. Kanske tills nu. Kanske är Torbjörn Gehrke något på spåren. Kanske är det denna väg som ska leda framåt, mot "Det förlovade landet". Mot slutspel, mot semifinal och kanske ännu längre.

Solna i morgon. Torbjörn Gehrke kommer att stå där i sin kostym och fortsätta predika ut sitt budskap. Till spelarna, till publiken, till oss i massmedia. Blir det seger lär troendeskaran utökas, om inte kommer han fortsätta med samma budskap:"Våga tänka nytt! Håll ut! Till slut kommer vi att lyckas".

Läs mer:

Gehrke: "Vi behöver lite kortsiktig medvind"