Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du hyra en senior

Det hela börjar med att kunden som hör av sig har ett behov. Det kan vara att renovera köket, få fönstren på huset putsade eller kanske att som företagare, behovet av en extra anställd.

Annons

Om kunden är lokaliserad i Östersund med omnejd hör de av sig till Marita Bardosson-Svedberg som är administrativ chef och grundare av Jämtlands senioruthyrning. Skulle det vara personer eller företagare i Strömsunds kommun som behöver en senior, kontaktar de filialen i Strömsund.

Marita startade företaget i februari 2011. Tanken var att ge seniorer och samhället en chans att ta tillvara på de kunskaper och arbetslivserfarenhet som pensionerade lagrat i sina minnesbankar under ett helt yrkesliv. Att vara arbetsför behöver inte ta slut tvärt vid 65. Den yngsta av de seniorer som ingår i uthyrningsverksamheten är 64 och den äldsta är 77. Allt som allt ligger antalet anställda på omkring 50 stycken i Östersund och kring 10 till 12 stycken i Strömsund i dagsläget.

– De måste vara ålderspensionärer för att kunna ansöka om jobb inom uthyrningen. Men sedan får de jobba så länge de orkar och kan, säger Marita Bardosson- Svedberg.

Idén till att starta en senioruthyrning fick Marita då hon såg en annons om en senioruthyrningsfirma i södra delen av landet. Hon ringde då upp paret som drev firman och efter det inspirerande samtalet bestämde hon sig för att starta en uthyrning i Östersund. På den här tiden jobbade Marita som gymnasielärare på Palmcrantzskolan. In i uppstartandet av företaget tog hon bland annat med sig kunskaper från skolvärlden där hon jobbat mycket med eleverna som startar UF-företag (Ung Företagsamhet) under skoltiden.

– Jag hade väldig nytta av den kunskapen och av att jag bland annat varit datorlärare och jobbat med olika typer av lärlingsutbildningar. Det var personalbiten jag fick ta som en utmaning.

Marita gick så med i Seniorkraft, en förening där ytterligare sex stycken senioruthyrningsföretag är medlemmar. Där kan de stötta varandra och delge sig av erfarenheter. Marita annonserade därefter om ett möte där villiga pensionärer kunde komma och anmäla sitt intresse för att jobba inom uthyrningen. Uppslutningen var stor och efter mötet och några slentriana anmälningar dagarna efter var intressesiffran uppe i 70 stycken pigga pensionärer som ville fortsätta sin yrkesbana.

– Det kändes verkligen väldigt spännande och roligt. Sedan var det bara att sätta i gång och prata med de som anmält sig och plocka ut de som skulle anställas.

Marita berättar att företaget lever till stor del på vad som för vidare från mun till mun. Att kunder pratar med sina bekanta om den inhyrda senioren och resultaten. På så sätt fungerar seniorerna också som ambassadörer för hela företaget. Det är viktigt att komma ihåg att också seniorerna har kunskaper och en is i magen som kommer sig av upplevelser och erfarenheter ur deras yrkesliv, menar Marita.

– Alla behöver bekräftelse. Man tror att det bara är ungdomar, men alla behöver få höra och känna att de kan och att de finns. Men också att de har kompetens att bidra med. Det får de här.

Artikeln kommer från 100% senior.