Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan ett nytt häkte hamna

Annons

Häktet Östersund startade sommaren 2006 i polisens arrestlokaler som en tillfällig verksamhet i avvaktan på den planerade anstalten Verksmon.

Förutom ansvaret för de häktade har våra kriminalvårdare även tillsynen för gripna, anhållna samt placerade enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.

Det svårt att bedriva en ändamålsenlig kriminalvård i lokaler som är anpassade för kortare frihetsberövanden än vad som är vanligt i samband med häktning.

Vi är medvetna om bristerna som beskrivs i insändaren och våra medarbetare utför dagligen ett fantastiskt arbete för att klienterna ska drabbas så lite som möjligt av svagheterna i de provisoriska lokalerna.

Den 23 maj i år fattade Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg ett beslut om att utreda förutsättningarna för ett permanent häkte i Östersund.

Nu handlar det om hur vi ska kunna finna eller skapa lämpliga lokaler, antingen i anslutning till Östersunds tingsrätt eller vid polisens arrest vid Trygghetens hus.

I jämförelse mellan placeringarna kommer vi att samverka med övriga rättsvårdande myndigheter i Östersund. Vi arbetar nu med inriktningen att finna en genomförbar lösning för att bedriva en ändamålsenlig och modern kriminalvård vid häktet.

Per-Eric Gustavsson

regionchef, Kriminalvården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel