Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan skolan läggas ned

Skolan i Pilgrimstad läggs ned och skolan i Fjällsta blir en F-3 skolan från och med höstterminen 2014.

Annons

Det föreslår Bräckes kommunchef, Bengt Flykt, och kommunens skolchef, Catarina Julin-Nygren, i en utredning. Det skulle innebära att grundskoleverksamheten flyttas från Pilgrimstad från höstterminen 2014. Däremot behålls barnomsorgen.

Om politikerna beslutar enligt förslaget skulle det betyda att F-5 barnen, som i dag går i Pilgrimstad, erbjuds F-3 platser i Fjällsta eller Gällö och elever i årskurserna 4-5 anvisas plats i Gällö. Elever som ska börja i årskurs 4 och 5 i Fjällsta fortsätter sin skolgång i Gällö från hösten. Detta alternativ ger de bästa pedagogiska förutsättningarna, klassindelningen blir rationell samtidigt som det ger sänkta kostnader för personal och fastigheter, enligt förslaget.

Utredarna påpekar att kommunen har en alltför stor skolorganisation i förhållande till elevunderlaget på sträckan längs E 14. Minskade årskullar och oförändrade ytor har gjort att Bräcke kommun i dag har en lokalkostnad per elev som är en av de högsta i hela landet. Mot den bakgrunden har utredarnas uppdrag varit att föreslå en ny skolorganisation.

På onsdagen presenterades utredningen för kommunstyrelsen och nu kommer politikerna i barn- och ungdomsgruppen att jobba med frågan. Kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) understryker att det handlar om ett förslag och han bedömer att det blir ett beslut i frågan i februari eller mars.