Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har Kindberg drabbats av fartblindhet?

debatt När det blev klart att Östersundshems nye vd köpt in mark från Peab skrev jag i maj en insändare med rubriken "Kindberg spindeln i nätet".

Genom ÖP:s försorg har ytterligare fakta i affären kommit fram. Den kände industrimannen Nils-Åke Hallström har också bidragit med professionella värderingar i ett debattinlägg. Allt detta sammantaget förstärker min uppfattning att Peab med Daniel Kindberg i huvudrollen har lurat skjortan av oss skattebetalare.

Detta eftersom marken sedan mycket lång tid ägts av skattebetalarna (I 5), och Peab i samråd med Östersunds kommun fick köpa all mark och byggnader till ett häpnadsväckande lågt pris (55 miljoner) på grund av att man gjorde utfästelser att utveckla området till gagn för kommunen. Så har också gjorts i flera avseenden.

I min värld finns ett begrepp som heter affärsmoral. Har man en gång fått köpa mark av skattebetalarna (staten) till ett mycket fördelaktigt pris, och i ett senare läge ska sälja tillbaka en del till skattebetalarna (Östersundshem/kommunen) bör priset vara detsamma. Allt annat är omoral, sedan får Kindberg komma med vilka undanflykter som helst.

Det är fortfarande omoraliskt och dessutom ytterligare stötande då Kindberg tidigare hade en betydelsefull post på I 5, och var ytterst medveten om vilka värden som Peab kom över.

I rättvisans namn ska sägas att Kindbergs driftighet har varit till stor gagn för kommunen genom hittills genomförd utveckling på Stadsdel Norr, och hans stora engagemang inom idrotten och särskilt ÖFK har varit imponerande.

Så mycket tråkigare då att en person, som i flera avseenden är värd beundran, fläckar sitt rykte genom att organisera dessa svindlande affärer. Har Kindberg blivit fartblind?

Än allvarligare är de uppgifter som ÖP lämnat om försäljningen av vissa fastigheter till honom själv (eller kompisar). Är det korrekt att Engcon fått ett prisförslag på 25 miljoner och fastigheten sedan såldes till Kindberg via ”kompisar” för 7 miljoner är det ju ett fall för en åklagare.

Den andra fastigheten, innehållande en helt ny tvätthall för stridsfordon med mera à 11 miljoner och som Kindberg köpte för 1 miljon, vars verksamhet redan första året gav en vinstutdelning till aktieägarna på 1 miljon, sticker också skarpt i ögonen.

AnnSofie Andersson (S) medgav i tv att Östersundshems varumärke skadats. Jag anser att Östersunds varumärke skadats genom dessa affärer och självfallet har också kommunledningen ett stort ansvar för det som skett.

Alla inblandade bör nu sakta ner farten och grundligt utreda vad som hänt, gärna genom medverkan av en utomstående part. Och rättsväsendet bör definitivt utreda dessa ”kompisaffärer” i mångmiljonklassen, där värdena har sitt ursprung hos oss skattebetalare.

Sten Bredberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel