Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kommer äntligen lantbrevbäraren till Vågarna

En ny tideräkning har börjat i den lilla byn Vågarna i Bergs kommun. I går kom lantbrevbäraren för första gången med post till byn. Det här har jag väntat på ända sedan jag flyttade hit 1973, sade Åke Andersson, 72.

Annons

När posten nu vid månadsskiftet flyttade sin stationering av lantbrevbärarna från Myrviken till Svenstavik ändrades också utdelningssträckorna. Vågarna blev då en ny anhalt på vägen.

– Fram till 1950 fick folk som bodde här i byn åka drygt sju kilometer till affären i Östnor för att hämta posten. När den affären lades ned fick vi hämta posten i Vikbäcken. Det blev visserligen lite närmare men ändå nästan fyra kilometer enkel resa till postlådan, berättar Åke Andersson.

veckan går lantbrevbärarturen ut från Svenstavik och då blir det också utdelning i byn Vågarna.

Dagen till ära hade Åke Andersson satt ut den stadiga postlådeställningen som han snickrat ihop av fyrtumfyra och några bräder.

– Jag vet inte i hur många år jag har försökt att få posten lämnad här så att vi skulle slippa åka så långt och hämta den varje dag. I alla år har vi också tvingats köpa lösnummer eftersom ingen kört ut tidningar hit. Men nu äntligen kan vi prenumerera på ÖP för första gången. Tidningen kommer nu samtidigt som posten.

Nu blir dagens tidningsläsning en ny och efterlängtad förmiddagsrutin hemma hos Åke och Anita Andersson.

som i dag bor i den här lilla byn mitt emellan Svenstavik och Hackås.

Åke är numera pensionär men hustrun Anita jobbar fortfarande inom vården i Svenstavik.

– Ja, när frugan åker till jobbet är det bara halva byn kvar här hemma, skrockar Åke.

finns ytterligare en fastighet, men den är i dag obebodd och ska säljas snart.

– Men vi blir nog kvar. Nu när vi bara behöver gå upp till vägen för att hämta posten är ju det här rena paradiset, tycker Åke Andersson och vinkar glatt till lantbrevbäraren Håkan Danielsson som drar vidare på sin nya och uppskattade postrunda.