Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kommer en lektion i allmänt hyfs

– Du får tänka precis vad du vill, men du behöver inte säga det.

Så brukar jag säga till min 4-åriga dotter när hon hasplar ur sig något opassande. Det kan till exempel vara att hon säger, medan kompisen hör, att hennes egen teckning är den finaste. Okej om hon tycker så, men hon behöver inte säga det högt.

Nästa steg är att lära henne att stå för det hon säger. Uttrycker hon en åsikt, så får hon också stå för den även om det visar sig att andra inte håller med. Den lektionen väntar vi några år med, men förr eller senare bör hon lära sig det.

Vi vuxna skulle ibland behöva spola tillbaka bandet och gå om de lektioner i allmänt hyfs vi får som barn. Vad gäller respekt och sociala normer har åtminstone några av oss hamnat i bakvagnen.

Kommer ni ihåg Uppdrag Gransknings program "Män som näthatar kvinnor" som sändes i början av det här året? En rad kvinnor läste upp en del av det näthat de fått ta emot i form av mejl och kommentarer genom åren. "Du borde våldtas", "Det du behöver är att knullas sönder med ett basebollträ" och "Du ska bara hålla käften, fitta" är några av de kommentarer kvinnorna läser upp.

Vad har de gjort att förtjäna det här? Jo, de har uttryckt sin mening och sedan stått för den. Precis det jag har tänkt lära min dotter att göra. Och säkert det de flesta föräldrar vill lära sina barn att göra.

Vill vi att de ska mötas av sådana här kommentarer då?

När Uppdrag Granskning konfronterade de som näthatade kvinnorna skyllde många ifrån sig. Det var ett skämt, är ett vanligt svar när man inte klarar av att stå för det man sagt.

Ett skämt? Att önska att någon blir våldtagen? Vem skrattar?

Samma sak för några veckor sedan, då Expressen avslöjade de som skriver som under pseudonymer skriver rasistiska inlägg på Avpixlat. När de konfronteras med det de skrivit, efter att först lönlöst försökt hävda sin oskuld till inläggen, säger de att de har skämtat.

Vem skrattar åt ett skämt som går ut på att hungerstrejkande flyktingbarn bör svälta sig till döds?

Här kommer alltså dagens vuxen-lektion i allmänt hyfs:

1. Du får tänka vad du vill, men du behöver inte säga det.

2. Om du har ett behov av att uttrycka en åsikt, typ som att du hoppas att ensamkommande flyktingbarn ska svälta sig till döds, stå för det. Göm dig inte bakom ett alias.

3. Om du blir ertappad med att ha en åsikt du inte törs stå för, göm dig heller inte bakom ursäkten att det var ett skämt. Det sistnämnda är inte bara kränkande mot mottagaren, det är kränkande mot dig själv.