Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kommer Schyman!

Det går trögt i opinionen för alliansen och det blåser starka vänstervindar i Sverige.

Annons

I den senaste opinionsmätningen som DN/ipsos presenterar så får Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet ett rekordresultat. Vore det val i dag skulle Vänsterpartiet vara jämnstark med Miljöpartiet. Vänsterns framfart i opinionen skapar en trolig huvudvärk för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som blir allt mer beroende av Vänsterpartiet för att vinna regeringsmakten. Socialdemokraterna riskerar att mittenväljarna röstar borgerligt i september, i rädsla av en stark vänsterregering.

Mätningens kanske största nyhet är Gudrun Schyman och Feministiskt initiativs starka framfart i opinionen. Partiet har tidigare kretsat kring en procent men har den senaste tiden fått allt större uppmärksamhet. Om trenden håller i sig och leder till riksdagsmandat är dock ännu oklart. Däremot klarnar bilden över Schymans folklighet och popularitet.

I övrigt är relationen mellan blocken relativt oförändrad. Centerpartiet och Kristdemokraterna balanserar kring fyraprocentsspärren. De två partierna har inte råd med några felsteg i årets valrörelse och måste fortsätta arbeta för att tydliggöra den egna politiken utöver eventuella förhandlingssegrar i regeringen. Ungefär var femte väljare är osäker på vad de ska rösta på i valet och vill inte ange något parti. Väljarstöd finns alltså att finna genom att presentera tydliga alternativ.

S: 33,1 (-0,4)

V: 9,4 (+1,8)

MP: 9,9 (-0,5)

SD: 7,6 (-0,2)

Fi: 2,3 (ny!)

C: 3,6 (-0,5)

FP: 5,4 (-1,5)

KD: 3,0 (-0,7)

M: 24,6 (+1,0)

Källa: DN/Ipsos