Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kommer Schyman!

Det går trögt i opinionen för alliansen och det blåser starka vänstervindar i Sverige.

I den senaste opinionsmätningen som DN/ipsos presenterar så får Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet ett rekordresultat. Vore det val i dag skulle Vänsterpartiet vara jämnstark med Miljöpartiet. Vänsterns framfart i opinionen skapar en trolig huvudvärk för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som blir allt mer beroende av Vänsterpartiet för att vinna regeringsmakten. Socialdemokraterna riskerar att mittenväljarna röstar borgerligt i september, i rädsla av en stark vänsterregering.

Mätningens kanske största nyhet är Gudrun Schyman och Feministiskt initiativs starka framfart i opinionen. Partiet har tidigare kretsat kring en procent men har den senaste tiden fått allt större uppmärksamhet. Om trenden håller i sig och leder till riksdagsmandat är dock ännu oklart. Däremot klarnar bilden över Schymans folklighet och popularitet.

I övrigt är relationen mellan blocken relativt oförändrad. Centerpartiet och Kristdemokraterna balanserar kring fyraprocentsspärren. De två partierna har inte råd med några felsteg i årets valrörelse och måste fortsätta arbeta för att tydliggöra den egna politiken utöver eventuella förhandlingssegrar i regeringen. Ungefär var femte väljare är osäker på vad de ska rösta på i valet och vill inte ange något parti. Väljarstöd finns alltså att finna genom att presentera tydliga alternativ.

S: 33,1 (-0,4)

V: 9,4 (+1,8)

MP: 9,9 (-0,5)

SD: 7,6 (-0,2)

Fi: 2,3 (ny!)

C: 3,6 (-0,5)

FP: 5,4 (-1,5)

KD: 3,0 (-0,7)

M: 24,6 (+1,0)

Källa: DN/Ipsos